Tip na víkend: Hořící zvířata norského fotografa Christiana Houge v Bold Gallery

Pokud chcete netradičně strávit víkend, zamiřte na výstavu Temple of Light do pražské Bold Gallery. V hlavní roli: vzácná vycpaná zvířata, lidské ostatky a oheň.

Umělec Christian Houge se zaměřuje na zobrazování vztahu člověka a přírody dlouhodobě. V jeho práci se opakují motivy lidského ega, konzumní společnosti, identity a nedotčené přírody. Nebo alespoň toho, co z ní zbývá. Do Česka umělec zavítal vůbec poprvé.

Výstava se skládá z dvou cyklů, prvním je série fotografií Residence of Impermanence, na které pracoval více než osm let. Houge sbíral vycpaná zvířata (často lovecké trofeje), aby je poté rituálně zapálil. Právě oheň podle něj symbolizuje očištění a vysvobození duše vzácného zvířete.

Nenechte se ale pohltit jen ohořelinami, důležitou součástí kompozice obrazů je jejich pozadí. Vidět na něm můžete viktoriánské tapety znázorňující historické velmoce a šíření vlivu. Fotograf tím poukazuje na neukojitelnou chuť člověka dobývat přírodu a lidskou slepotu k chápání vlastního místa na světě. Za tuto sérii Houge obdržel mezinárodní ocenění za zvláštní přínos fotografie pro udržitelný rozvoj.

Druhou částí je série Vanitas, kde opět hrají prim plameny. Fotograf ale tentokrát zvířata nahrazuje pravými lidskými lebkami, které byly využívány pro lékařské účely, s vadnoucími květy nebo hnijícím ovocem. Zdůrazňuje naši smrtelnost, pomíjivost života a tabuizovanou roli smrti ve „vyspělé“ společnosti. „V mé vlastní kultuře se z mluvení o smrti stalo tak trochu tabu, což mě fascinuje. Vytvořením této série se přibližuji svým vlastním myšlenkám o smrti i vděčnosti za život,“ reflektuje autor.

Výstava je k vidění v holešovické Bold Gallery do 20. listopadu 2022, vstup je zdarma.

Josefína Joštová

Mám ráda lidi plný barevných myšlenek a černý kafe a humor. Učím se španělsky, protože plánuju důchod strávit na prosluněný španělský pláži se sangríou v ruce. Do tý doby toho ale chci ještě hodně stihnout a po cestě se toho ještě spoustu naučit. A alespoň část z toho tady s váma sdílet.

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *