Filmové a seriálové tipy od Honzy: Black Panther, The Crown nebo Wednesday

Co jsem viděl za listopad? Kromě netflixovské produkce velkých i menších seriálů jsem párkrát zavítal i do kina, stihl jsem také několik restů ze starších filmů, a mám tudíž spoustu tipů. Tak jdeme na to!

Pět let – minisérie, iVysílání

Téma znásilnění a s ním spojených otázek se konečně začíná propisovat i do české tvorby (po true crime seriálu Guru). Letos přišla Česká televize s minisérií Pět let o Tereze, která se po pěti letech rozhodne promluvit o sexu, jenž měla po maturáku se spolužákem a který nebyl konsensuální.

Je škoda, že se tento seriál nedostal na obrazovky k širšímu publiku – naprosto skvěle buduje konflikt obou postav střídáním centrických dílů a bystře napsanými dialogy, ve kterých mladí mluví tak, jak skutečně mluví mladá generace. A hlavní kudos je třeba složit ústřední dvojici herců, kteří jsou zkrátka famózní.

hodnocení: 8/10

Black Panther: Wakanda Forever – film, kino

Nejlepší věc, co nám letos Marvel naservíroval. Tečka. Pokračování Black Panthera vzbuzovalo po smrti ústředního hrdiny Chadwicka Bosemana vysoká očekávání, ale režisér Ryan Coogler zvládl vytvořit velmi emocionální film, který Chadwickovi krásně vzdává hold. Zároveň taky posouvá příběh zbylých postav dál a představuje nový podmořský svět ve vší jeho nádhernosti. Vizuálně je tento film opravdu skvost.

hodnocení: 10/10

Wednesday – 1. série, Netflix

Tim Burton zamířil na televizní (nebo počítačové) obrazovky se svou první produkcí pro Netflix, a to seriálem zaměřujícím se na dceru slavné Rodiny Addamsových, Wednesday, kterou si tu zahrála up-coming hvězda Jenna Ortega. Právě ona vdechuje často karikaturní postavě dostatečný balanc mezi živostí a správnou gotickou mrtvolností. Od běžného teenagerského seriálu Wednesday odlišuje také Burtonův vizuál a humor. Potěší i návrat původní Wednesday – Christiny Ricci.

hodnocení: 7/10

Courtesy of Netflix © 2022

The Crown – 5. série, Netflix

Pátá řada seriálu Koruna je zvláštní hlavně tím, že jako první vychází po smrti královny Alžběty II. Po vzoru předchozích sérií přebírá roli po Claire Foy a Olivii Colman Imelda Staunton, kterou určitě znáte hlavně jakou profesorku Umbridgeovou z Harryho Pottera. Pátá řada oblíbeného seriálu se ale setkala se zatím největší kritikou, za mě však neoprávněnou.

Seriál je prý více studený, což je dle mého názoru záměr – právě v 90. letech se královská rodina totiž těšila nejmenší popularitě. Jejím highlightem je rozhodně princezna Diana a její příběh, kterou bravurně ztvárnila Elizabeth Debicki.

hodnocení: 7/10

Coco – film, Disney+

Můj velký rest byl pixarovský animák Coco, který byl oceněn i Oscarem. Film Coco je unikátní nejen tím, že v době premiéry byl prvním animákem zaobírajícím se latinskoamerickou kulturou, ale také je jeho hlavním tématem smrt a posmrtný život. Naprosto skvěle řeší opravdu emocionální témata a hodnoty a věřte, že na konci vám ukápne slza. Vizuál je naprosto úchvatný a hudba výborně hravá.

hodnocení: 10/10

Dead To Me – 3. série, Netflix

Návrat vdovského seriálu s poslední sérií po covidu trošku ztratil dech. Kámošky na život i na smrt v rolích Lindy Cardellini a Christiny Applegate si nadělaly za dvě série už více než dost problémů, které je teď zase dohání a vše už působí trošku repetivně a viděně. Než seriál vydechne úplně, to aspoň zachraňuje jejich chemie na plátně.

hodnocení: 6/10

Enola Holmes 2 – film, Netflix

Pokud se chcete podívat na to, jak natočit obstojný sequel, tak nehledejte dál než u Enoly Holmes. Velká očekávání jsem neměl, ale pokračování adaptace o mladší sestře Sherlocka si bravurně udrželo laťku z prvního dílu. Jak? Hlavně díky okouzlující Millie Bobby Brown a větší přítomnosti Henryho Cavilla, filmu se ale také daří dobře prolamovat fourth wall a mluvit přímo k divákovi. Případ, kterým se Enola zaobírá tentokrát, je poněkud temnější a drsnější. 

hodnocení: 7/10

Big Mouth – 6. série, Netflix

Big Mouth je moje animované guilty pleasure, které pojednává o dospívání a všech jeho aspektech, bez jakéhokoliv filtru. V seriálu uvidíte vše přes mluvící pubické ochlupení po sex s polštářem. Přesto se mu za posledních pět řad podařilo držet si úroveň. V 6. sérii však už trošku dochází vhodná témata, třeba k sexu jako takovému však postavy stále nedošly, i když o něm pořád mluví, a některé epizody jsou zkrátka nevkusné. Seriál má to nejlepší za sebou, ale s přimhouřenýma očima to však stále můžeme považovat za průměr. 

hodnocení: 5/10

Vatican Girl: The Disappearance of Emanuela Orlandi – minisérie, Netflix

Něco tu mám samozřejmě i pro true crime fanoušky, a to italsko-americkou produkci o zmizení teenagerky z Vatikánu před více jak 40 lety. Pro nás neznámý případ, v Itálii jeden z těch nejznámějších, který stále není vyřešený a má více než dost zvratů. Příběhově velmi zajímavé, po produkční stránce rutina.

hodnocení: 6/10

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *