New year, better me: každodenní malé krůčky ke spokojenému já

Na začátku roku má většina z nás tendenci nastavit si nesplnitelná předsevzetí, ještě nesplnitelnější cíle a (i z toho) důvodu ztratit motivaci téměř okamžitě. Ale nebojte, o předsevzetích a o tom, jak je konečně dodržet, jsme už psaly tady. Proto se dnes budeme soustředit hlavně na malé a jednoduché zvyky, které můžete do svého života zakomponovat hned, nestojí moc času, peněz ani úsilí, a přesto vám dokáží každý den trošku zlepšit.

Ranní pauza

Snídaně vám pomůže nastartovat den, máte se díky ní na co ráno těšit, je to chvíle pro vás a navíc vás v chladných měsících pořádně prohřeje. Tak na ni nezapomínejte! Ale i pokud patříte mezi ty, kteří na první jídlo myslí nejdřív kolem poledne, zkuste si udělat svojí malou ranní rutinu – přečíst kapitolu knihy u hrnku čaje nebo kávy, udělat si 5 krokovou skin-care či se jít na 10 minut projít, zkrátka předejít uspěchaným ránům.

Smile, please

Zkuste si každý den udělat fotku. A ne, nemyslím selfíčko, ale prostě si skrze mobil (který máme stejně všichni pořád v ruce) uchovávejte třeba i běžné momenty – hezký dům, okolo kterého chodíte každý den na zastávku, barevný západ slunce či povedený latte art. Uvidíte, že se k nim po čase rádi vrátíte, a připomenou vám třeba i momenty, které by jinak odnesl čas.

Neusněte na vavřínech

Zkuste si vyhradit čas na nějakou činnost, která vám pomůže růst. A jo, zní to jako hrozný klišé, ale není nic horšího, než si uvědomit, že si ani nevzpomenete, kdy jste se naposled naučili novou činnost nebo něco zkusili poprvé. A je úplně jedno, jestli chcete zkusit jógu, psaní povídek nebo trénink na maraton.

Face to face

Ačkoliv to zprvu tak nevypadá, svým myšlenkám a trápením nikdo daleko neuteče. A věřte, že je mnohem lepší jim čelit pravidelně a odbavovat je jedno po druhém, než utíkat, utíkat a pak se nechat dostihnout od všech najednou! Takže hlavně klid, nohy do tepla a sem tam si vyhraďte čas pro sebe a všechno, co se vám honí v hlavě.

Odměňujte se

Ale nezapomínejte se taky pravidelně odměňovat! Stejně jako na své blízké myslete i na sebe – nebojte se zastavit u paní na trhu pro čerstvé tulipány, ve vinárně pro vaše oblíbené prosecco nebo u manikérky na nové nehty. Nezapomínejte: přitahujeme to, co vyzařujeme!

Josefína Joštová

Mám ráda lidi plný barevných myšlenek a černý kafe a humor. Učím se španělsky, protože plánuju důchod strávit na prosluněný španělský pláži se sangríou v ruce. Do tý doby toho ale chci ještě hodně stihnout a po cestě se toho ještě spoustu naučit. A alespoň část z toho tady s váma sdílet.

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *