Jelikož jsem teď jednou nohou ve Španělsku, měla jsem možnost otestovat tradiční tapas z první ruky. Které byste si rozhodně při návštěvě pyrenejského království měli objednat?
Španělé milují jídlo. Jedí pořád, jedí venku a jedí dlouho. Právě tak vznikly tapas – talířky s menší porcí jídla určenou ke sdílení. Objednáte si tedy spoustu druhů jídla, které společně ujídáte během několikahodinového sedánku s přáteli. Ano, Španělé zkrátka umějí žít a já jsem ready se od nich učit!
Tortilla de patata
Tortilla rozhodně právem obsazuje první příčku! Nejedná se o tradiční tortillu, jakou možná znáte z mexické kuchyně, ale o pečeno-smažený pokrm z brambor a vajec, často s cibulí, houbami nebo šunkou. Odvozuje se totiž od španělského slova torta, neboli dort. Jí se k snídani, svačině i večeři, a nejlepší je ohřátá. Celiak hodnotí 10/10.

Patatas bravas
Patatas dostanete v podstatě v každé hospodě k objednaným drinkům (zdarma! Kocovina who?!). Jsou to na větší kusy nakrájené a do křupava osmažené brambory podávané s ostrou červenou omáčkou a majonézou. Tady to není vždy sázkou na jistotu, ale když trefíte podnik a patatas jsou čerstvé, jsou výborné. 7/10.

Pimientos de padrón
Nejsem velkým fanouškem paprik, ale malé zelené padrones, smažené na olivovém oleji a podávané s mořskou solí jsou očividně výjimkou. Papričky se sbírají nezralé, proto jsou zelené, jejich „dospělá“ barva je červená. Zráním jsou taky čím dál pálivější, takže ačkoliv jsou padrones z 95 % nepálivé, občas můžete narazit na zralejší papričku a být nepříjemně překvapeni. 8/10

Croquetas
Ne, nemyslím krokety, které dostanete na horách ke smažáku. Ve Španělsku jsou croquettas efektivním způsobem, jak neplýtvat zbytky jídla, zejména masa: zkrátka kousky obalíte v bešamelové omáčce a osmažíte dozlatova. Často jsou plněné bramborami, sýrem nebo šunkou. Kvůli lepku jsem tento oblíbený tap (tak se nazývá jeden talířek tapas) vynechala, moje kamarádky ale hodnotí 10/10.

Paella
Asi nejznámější španělský talíř, rýžová paella. Ve skutečnosti ale tento pokrm pochází a je typický pro region Valencie. Nejčastěji je připravená pro skupinu lidí, podávaná s mořskými plody nebo zeleninou, variant paelly existuje ale nespočet. A světe div se, ochutnávku si zatím šetřím! ?/10

Quesos, jamón y olives
Nejtypičtějsí tapas, které dostane v podstatě kdekoliv – španělské sýry, šunka neboli jamón a olivy. A tady nejde šlápnout vedle. Bez debat 10/10.

Sherry
A dostáváme se k části bez omezení potravinovými alergiemi, jupí! Co určitě musíte zkusit je tradiční víno pocházející z jihu Španělska, z malého městečka Jerez s názvem sherry. Zraje ve speciálním systému solera, a to klidně i 10 let, podává se po deci, je velmi výrazné, spíš sušší. A taky dost zrádné! 10/10

Vermut
Základ aperitivu tvoří vždy bílé víno, k němuž se přidává tvrdý alkohol, například brandy nebo absint. Tajemstvím jsou ale především bylinky (vermouth je francouzská zkomolenina německého slova Wermut neboli pelyněk), díky kterým získávají jednotlivé vermuty specifickou barvu, vůni a chuť. Podává se buď bílý, nebo černý, většinou na ledu s plátkem pomeranče. Tady doporučuji nasávat veeeelmi obezřetně, nebo budete druhý den hodně litovat. 5/10

Sangría
Totální mňamka, jejíž objednání se však rovná tomu, kdy byste si napsali na čelo: jsem turista! Místní uvidíte se sklenicí sangriy maximálně v horkém létě. Přesto hrdě hodnotím drink z červeného vína (obyčejně z Rioja), čerstvého ovoce, brandy a sody 9/10.

Tinto de Verano
Co si ale občas madrileňos dají je Tinto de Verano, nápoj velmi podobný sangríe, avšak podávaný bez ovoce (ta nejlepší část?!), namíchaný z červeného vína a sody nebo limonády. Taková španělská verze houby, neurazí, nenadchne. Doporučuji zůstat u čistého skvělého španělského červeného vína. 5/10

[…] Španělsko, pravděpodobně si vybavíte barcelonskou Sagradu, madridský královský palác a tradiční tapas. Tohle království má ale mnohem víc co nabídnout. Takže příští zastávka: […]