Kulturní tipy na srpen: Výlety za uměním, Prague Pride a Aj Wej-wej

Fanoušci jazzu a koncertů pod širým nebem mají v srpnu ještě šanci stihnout Jazzové léto v Kasárnách Karlín. Fanoušci výletů a umění si zase můžou naplánovat svoje cesty podle výstav. Prohlédněte si města jako Olomouc nebo Liberec a spojte výlet s návštěvou galerie. A nakonec pár tipů na srpnové divadelní letní scény. 

V Kasárnách Karlín stále probíhá Jazzové léto. Během srpna vystoupí kapela 2in2out (9. srpna), pianistka Kristina Barta Quartet (22. srpna) a hned druhý den jazzová kapela Sépie z hor (23. srpna). 

sépie z hor

Fanoušci deep a progressive housu se mohou těšit na německého DJ Bena Böhmera, který 13. srpna vystoupí na Křižíkově fontáně na pražském Výstavišti. Společně s ním zahraje DJ Amtrac

Srpen je také ve znamení festivalu Prague Pride. Ten probíhá v týdnu od 7. do 13. srpna. V pondělí 7. srpna festival odstartuje na Střeleckém ostrově. Zahájení se opět ponese ve znamení hudby. Party odstartuje česká DJka a promotérka Henriette, kombinaci hyperpopu, gabberu a housu s prvky argentinského folkloru přiveze argentinská umělkyně Juana Rozas. Dále vystoupí norský DJ iDJA, který kombinuje klasické sámské písně s disco housem. Nakonec se můžete těšit na hlavní hvězdu večera, irskou hudebnici Ailbhe Reddy, která pro tvorbu své nové desky využila zkušenosti z terapeutického výcviku.

Přečtěte si víc o programu Prague Pride!

ailbhe reddy

Během léta si naplánujte aspoň jeden výlet za uměním. V olomouckém Telegraphu můžete ještě do 10. srpna stihnou výstavu Typografie samoty umělce Michala Škody. Ten se tentokrát zaměřil na malbu. Na prohlídku si vymezte dostatek času, Michal Škoda totiž „vytváří umění, které odměňuje pomalejší, meditativnější prohlížení.“                  

Do Liberce můžete vyrazit na výstavu umělce Pasty Onera. V Bazénové hale Oblastní galerie Liberec probíhá výstava The Gilded Age. V té autor „vzdává hold éře, která již pominula, přestože o ni neustále usilujeme – tj. zlatý věk Západu druhé poloviny 20. století.“ Výstava potrvá do 1. října. 

pasta oner

Alšova jihočeská galerie vystavuje v Zámecké jízdárně v Hluboké nad Vltavou díla švýcarského umělce HR Gigera. Ten je předeveším známý jako stvořitel filmového Vetřelce. Výstava s názvem Metamorphoses bude k vidění do 19. listopadu. 

Jestli jste během léta nenavštívili žádnou letní divadelní scénu, zkuste to napravit v Museu Kampa. V průběhu celého srpna můžete zajít na představení Marta. Divadelní recitál o životě Marty Kubišové se hraje do 7. září. 

ProART Company v čele s choreografem Martinem Dvořákem se mimo jiné věnuje dramatizování literárních předloh. Tentokrát se zaměřili na román Báry Basikové, který vyšel před čtyřiceti lety. Rozhovory s útěkem můžete vidět 10. srpna ve Werichově vile v rámci ProART festivalu.

bára basiková

V karlínském Přístavu 18600 probíhá 9. srpna program pro všechny fanoušky improvizačního divadla. Soubor My kluci co spolu chodíme vystoupí s programem Vpředu byznys vzadu byznys, na který si klasicky, „svědomitě nic nepřipravili.“

Nakladatelství Paseka vydalo v českém jazyce knihu jednoho z nejslavnějších čínských umělců současnosti, Tisíc let radostí a smutků. Umělec a občanský aktivista Aj Wej-wej v ní popisuje život svého otce, čínskou uměleckou scénu i svá vlastní díla.

V nakladatelství Argo vyšel román 24 osobností Billyho Milligana, který autor Daniel Keyes napsat v roce 1981 podle skutečné událost. Billy Milligan byl první člověk, kterého americký soud osvobodil, přestože spáchal vážný čin. Důvodem byla rozdvojená osobnost. Jeho osobnost však byla roztříštěná na dvacet čtyři postav. 

Neúspěšný herec se přátelí se starší učitelkou Elizabeth Finchovou. Ta mu po své smrti zanechá osobní zápisky a knihovnu. Nová kniha Juliana Barnese, kterou vydalo nakladatelství Odeon, je plná úvah o historii, křesťanství a alternativních dějinách. 

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *