Dala mi kopačky! Jak se dostat přes rozchod s kamarádkou?

O tom, jak se rozejít s kamarádkou, jsme už psaly. Co ale když jste na druhém břehu a dostanete kopačky vy? Jak se přes rozchod, který často bolí víc než ten s partnerem, přenést?

Akceptace

Není nic horšího, než dělat scény a snažit se toho druhého zaujmout / obvinit / pomluvit / ostrakizovat od ostatních, často společných, přátel a podobně. A jakkoliv je to těžké, fakt, že se vaše kamarádka rozhodla pokračovat životem bez vás, zkrátka musíte přijmout.

Někteří lidí v našem životě mají zůstat třeba jen chvilku, to ale neznamená, že by přátelství nebylo reálné nebo přínosné a že bychom si neměli cenit společně strávených chvil. Romantické filmy a seriály nás učí, že co není navěky, je nanic. Ale ruku na srdce, máloco (a málokdo) je napořád. A tak to prostě je.

„Some people come into our lives for a reason, other for a season.“

Detox

To ale neznamená, že hned druhý den musíte vysedávat se společnými přáteli (pokud vás pojí friend group) a bývalou kamarádkou na kávě a odolávat nutkání zeptat se, jak jde život. Je úplně v pořádku dát si od sebe pauzu a nechat věci chvíli vychladnout.

Nevídat se, nebavit se o ní, nesledovat ji na sociálních sítích, neprohlížet si vaše společné fotky nebo číst konverzace. A třeba na to po čase budete mít náladu a budete to zvládat s nadhledem, třeba ne. Obojí je v pohodě.

Naděje

Naděje je zrádná věc a jakkoliv může být povzbuzující, často má i opačný efekt. Jasně, stát se může cokoliv a třeba si to za týden kamarádka rozmyslí. Třeba se za rok potkáte a vše bude při starém. Ale třeba taky ne. Proto nechte mysl otevřenou, ale neupínejte se k tomu, že momentální stav je jen dočasný. Odkládaný smutek má totiž tendenci potom bolet mnohem víc.

Moving on

Jakkoliv silné či dlouhé přátelství bylo, svět na něm nestojí (i když nám občas připadá, že jo). Vy jste pořád vy, můžete se opřít o rodinu, jiné kamarády a těšit se na nové lidi, kteří do vašeho života vstoupí.

Často stačí jedno náhodné setkání, jedna párty nebo zpráva na Instagramu a najednou máte novou kamarádku, u které vám připadá, že ji znáte celý život. To je krásné na nacházení nových přátel v dospělosti a v momentech, kdy už sami alespoň trochu víme, kdo jsme.

I need to move on. Jak se rozejít s kamarádkou?

Josefína Joštová

Mám ráda lidi plný barevných myšlenek a černý kafe a humor. Učím se španělsky, protože plánuju důchod strávit na prosluněný španělský pláži se sangríou v ruce. Do tý doby toho ale chci ještě hodně stihnout a po cestě se toho ještě spoustu naučit. A alespoň část z toho tady s váma sdílet.

Doporučené články

1 komentář

  1. […] A jak se s kamarádkou důstojně rozejít? Čtěte tady. […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *