Příští zastávka: budget friendly dovolená. Kam letos vyrazit, aniž byste museli rozbíjet prasátko?

Léto je konečně cítit ve vzduchu, a tak naše myšlenky směřují k plánům na prázdniny. Kam vyrazit, když na tom nejsme finančně nejlépe? Nebojte, máme pro vás tipy, které vás přesvědčí, že nezapomenutelné zážitky se za peníze nutně kupovat nemusí.

Albánie

Tahle balkánská země se pomalu, ale hodně sebejistě dostává na přední příčky dovolenkových destinací. A rozhodně právem. Jižní části se dokonce přezdívá Maledivy Evropy. Je tu totiž naprosto průzračné moře a tyrkysové pláže jako z katalogu. Na severu země je zase překrásná příroda.

Navíc tu je neuvěřitelně levno! Věřte nám, jestli si někde budete připadat jako boháči, tak právě v Albánii. Začněte svůj výlet v hlavním městě Tirana, kde je spousta cool restaurací a barů, pak pokračujte na sever do hor a k jezerům a dovolenou zakončete právě na jihu u moře.

Jezero Komani

Rumunsko

Jestli na vás působí tahle země nepřátelským dojmem, rádi vás vyvedeme z omylu. Místní sice trochu vypadají jako sérioví vrazi, ale ve skutečnosti jsou neuvěřitelně milí a přátelští. Rumunsko navíc nabízí skvělou kombinaci poznávací i odpočinkové dovolené, přírody i zábavy ve městě.

Bukurešť je něco mezi Vídní a Prahou, a je tak ideálním místem na třídenní výlet. Spousta kaváren, barů a restaurací a hlavně hodně zajímavá architektura. V Rumunsku ale rozhodně nesmíte vynechat taky Drákulův hrad, Trasfagarasan highway a transylvánské lesy.

O Rumunsku jsme se více rozepsali tady.

Transfagarasan highway

Česko

Taky se vám při vyslovení „dovolená v Česku“ hned vybaví přelidněný kemp na Mácháči, jídlo z konzervy a společné sprchy? Ale prosím vás, tyhle časy si ještě neminuly, ale dovolená v našich luzích a hájích takhle opravdu vypadat nemusí!

Zabrouzdejte na stránky Amazing Places, nebo začněte pátrat a vlastní pěst, a uvidíte, že najdete tolik krásných a kouzelných míst, že nebudete vědět, kam vyrazit dřív.

My doporučujeme: Litomyšl, Český Krumlov, Šumavu, Brno, Liberec, Plzeň, Beskydy, Broumovsko, Slavonice, Kašperské hory. Léto v Česku umí být opravdu kouzelné. Vsaďte se, že se budete divit, proč jste takovou dovču – nebo klidně road trip – nepodnikli už dřív.

Český Krumlov

Kolín

Ne, nemyslíme ten i Pardubic, myslíme ten nad Rýnem, v Německu. Když se řekne Německo, většina lidí si na seznam přidá Berlín, Mnichov nebo Hamburg. Přitom Kolín je krásné město, a taky o dost příjemnější pro vaši peněženku. Kromě krásné architektury si můžete užít i lanovku přes Rýn, místní trhy nebo velmi bohatý noční život.

Ve znamení festivalů

Pokud letos chcete ušetřit, ale i tak si nedokážete odepřít populární události typu Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech nebo hudební festival Colours of Ostrava, spojte to s krátkou dovolenou v městech, které mají co nabídnout i mimo kulturní akce. Nejen, že na vlastní kůži budete moci porovnat, jak se místa liší s návštěvníky a bez nich, ale po skončení davového šílenství se ceny za hotelové pokoje výrazně sníží. A tak se třeba na jednu noc ubytujete i ve slavném Grandhotelu Pupp, což zážitek bezpochyby je.

KVIFF

Zůstaňte doma

Tento tip asi nezní jako vaše vysněná destinace z bucket listu, ale když ji správně pojmete, může se jí stát. Pozvěte do svého rodného města kamarády, kteří v něm nikdy nebyli, připravte jim program toho nejlepšího, co nabízí a společně si užijete i to, co vy sami znáte dokonale. K prohlídce historického centra připojte park, kde jste si hráli jako malí, klub, kde jste poprvé ochutnali cigaretu a ,,dovolenou“ ukončete třeba grilováním u vašich rodičů na zahradě.

Pokud blízcí vaše rodné město už znají, pozvěte do něj například kamarády z jiných zemí, které jste poznali například na Erasmu. Nejen, že vám pravděpodobně nabídnou to stejné v pro vás atraktivnějších krajinách, ale navíc si zlepšíte jazyk, pomůžete někomu víc poznat Českou republiku a užijete si zábavu za minimální náklady.

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *