Říkat NE, zavolat k doktorovi a vrátit jídlo v restauraci. Co by měli umět mladí dospělí?

Ten podivný věk, kdy na něco už jste moc staří a na to ostatní zase moc mladí. Co by ale podle nás měl umět každý mladý dospělý, ať už je mu čerstvých 18 nebo mu táhne na 30?

Říkat NE

A to jak přátelům, kteří vaši přátelé až tak moc nejsou, pracovním nabídkám, které vás víc stresují než těší, nebo třeba otravným telefonním operátorům. Nejste nejmladší, tak si nenechávejte sr*t na hlavu a postavte se všemu, co dělat jednoduše nechcete. I když si vaše okolí myslí opak.

Postarat se sám o sebe

Jestli nemáte svého doktora, zubaře a dentální hygienistku, okamžitě to napravte. Nebojte se zajít na úřad a vyřešit, co je potřeba. A ano, i si k tomu doktorovi sám zavolat.

Vědět, co mi (ne)dělá dobře

Pokud je vám 25 a víc, už byste mohli vědět, co vám je a není příjemné. Kdy se vám dobře pracuje, jaká jídla vám nedělají dobře, v kolik hodin se cítíte unavení a se kterými lidmi se cítíte příjemně. A pokud máte v tomto ohledu mezery, soustřeďte se na váš denní režim a pozorujte sami sebe, jak se během dne cítíte a co s vámi určité situace nebo lidé dělají.

Nést zodpovědnost za svá rozhodnutí a život

Lidé, kteří nepřevezmou stoprocentní osobní odpovědnost za svůj život, budou nakonec pracovat pro ty, kteří svou odpovědnost převezmou. Tak zní jedno moudro z knihy Odpověď a my ho jen podtrhujeme. Svádět vše na ostatní, neustále hledat viníky a vůbec si neuvědomit, že je většina věcí jen a pouze v našich rukách, je prostě malichernost. Vzpomeňte si na lidové rčení, které říká, že každý svého štěstí strůjce a až příště budete chtít házet něco na ostatní, zameťte si nejdříve před vlastním prahem. Za všechny své myšlenky, činy a rozhodnutí můžete jen vy sami, což je vlastně i dobrá zpráva.

Najmout si lidi na to, co neumím

Odoperovali byste si slepák? Asi ne, že jo? Tak proč se každý březen trápíte s daněmi? Investujte do svého klidu pár stovek a nechte si daně udělat od účetní. A to je jen zlomek z toho, na co všechno si můžete najmout profesionála. Pokud vás extrémně nebaví nebo stresuje uklízení, nedělejte to. Nechte si poradit s tím, v čem máte mezery. Poproste zkušenější a šikovnější kamarády. Zkrátka se vzdejte představy, že byste měli umět všechno a minimálně ještě úplně nejlíp.

Vrátit jídlo v restauraci

Opravdu nemusíte dojídat jídlo, které jste si neobjednali, do kterého přidali buráky, i když jste třikrát zdůrazňovali, že na ně máte alergii nebo které je studené. Od toho tam číšník je a pokud mu to řeknete mile a oplatíte vyšším dýškem, neměl by být nikde problém. A pokud problém je, rozhodně není váš.

Držet správně skleničku a příbor

Ano, tohle může znít jako samozřejmost, ale bohužel se denně setkáváme s tím, že nůž lidé drží příliš nízko a skleničku na víno zase moc vysoko. Pokud i vy v těchto základech etikety tápete, otevřete si na svém prohlížeči anonymní okno a škody ihned napravte. My o tom nikomu neřekneme.

Nedočítat knížku, která vás nebaví

Znáte ten pocit, kdy už u druhé kapitoly víte, že to není vončo? Nebo vám kniha zkrátka jen nesedí do momentálního rozpoložení? Řekneme skandální věc – tak ji prostě odložte. Nedočítejte jí. A buď se k ní časem vrátíte, nebo ne. Život je moc krátkej na to, číst knížky, co nás nebaví, dokoukávat nudný filmy a pít špatný kafe.

Umět trávit čas sám (i mezi lidma)

Nemusíte se hned pakovat na dvoutýdenní sólo výpravu, strávit ale odpoledne o samotě u knížky nebo zajít si sám na oběd či do kina byste zvládnout mohli. A pokud vám to zatím nejde, tak trénujte pomalu (úplně stačí nejdřív zajít sám do parku a to kafe si vzít do kelímku). Uvidíte, že se to vyplatí!

Pravidelně se ozývat rodičům

A babičkám!

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *