Barbie by neudržela hlavu a musela chodit po čtyřech. Je její svět opravdu tak růžový?

Snad nikoho neminulo šílenství spojené s uvedením filmu Barbie do kin. Tahle růžová kráska je zkrátka všude. Je ale správně, že právě ona je inspirací pro dospívající dívky?

Kdo je Barbara?

Pojďme si panenku Barbie nejdříve představit. Její celé jmené je Barbara Millicent Barbie Roberts a na trh ji uvedla uvedla americká společnost Mattel v roce 1959. Dnes ji vlastní 92 % amerických dívek ve věku od 3 do 12 let a Mattel tvrdí, že každou sekundu se prodají tři další.

Ta pravá od Mattela

My se ale chceme soustředit na to, jak Barbara, vzor mladých dívek po celém světě, vypadá. Mattel stvořil pro dívky vzor, který by v lidské velikosti odpovídal výšce 175 centimetrů a vážil by 49 kilogramů. To je přibližně 17 kilo pod váhou, která by pro takovou výšku byla optimální.

Studie z roku 2006 publikovaná v časopise Developmental Psychology zjistila, že dívky vystavené Barbie v raném věku vyjadřovaly větší obavy z toho, zda jsou dostatečně štíhlé, než dívky vystavené jiným panenkám. Ještě aby ne, když v roce 1963 byla k jednomu z oblečků přiložena kniha s titulem Jak zhubnout, na druhé straně pak stálo Nejez. Stejná kniha byla součástí kompletu s názvem Slumber Party spolu s růžovou koupelnovou váhou trvale nastavenou na 50 kg, což by pro ženu vysokou 1,75 m znamenalo hlubokou podváhu spadající do kritéria mentální anorexie.

Ale nebojte se ničeho, i na tohle měl Mattel odpověď a v roce 2016 představil řadu nových typů postav: Barbie s křivkami (Curvy), vysoká Barbie (Tall) a drobná Barbie (Petite). Curvy panenka prosím pěkně odpovídala velikosti EU 34 – 36.

Na co hlavu, když máte vosí pas

Chcete větší důkaz, že Mattel vytvořil nereálný obraz těla? Barbie by nebyla schopná zvednout hlavu – má totiž dvakrát delší a o několik centimetrů tenčí krk než průměrná žena. Taky má užší pas než hlavu, což znamená, že má Barbie v těle místo jen pro půlku jater a několik centimetrů střev. S tak tenkými zápěstími by pravděpodobně nezvedla ani psaníčko od Diora a vzhledem k šířce jejích kotníků, které by její tělo rozhodně nemohly unést, by musela chodit po čtyřech. Stačí?

business insider

Come on Barbie, let’s go change

Dlouhá léta byla panenka Barbie symbolem white privilege a gender komformity. Kromě toho, že nastavovala nedosažitelné představy o těle, měla taky vždycky dokonalé vlasy, make-up, nosila podpatky, mini sukně nebo uplné džíny a ze všech postavení a profesí, které kdy měla, nikdy nebyla těhotná. Takže přesto, že se film režisérky Grety Gerwig s Margot Robbie v hlavní roli těší skvělým recenzím (nejen za to, že trefně poukazuje na problematiku postavení žen v dnešním světě), nezapomínejme, že Barbie nebyla vždycky tak woke. Snad je ale právě tento film začátkem změny.

Článek vznikl ve spolupráci s 3pe. Místem pro všechny, kdo si ke svému tělu chtějí budovat vlídný vztah. Na jejich webových stránkách se dozvíte, proč vznikají poruchy příjmu potravy, jak se z nich uzdravit i kde hledat pomoc. Pro více informací nejen o poruchách příjmu potravy, ale i o sebepřijetí nebo body shamingu je můžete sledovat i na 3pe Instagramu. Děkujeme za poskytnutí informací!

Josefína Joštová

Mám ráda lidi plný barevných myšlenek a černý kafe a humor. Učím se španělsky, protože plánuju důchod strávit na prosluněný španělský pláži se sangríou v ruce. Do tý doby toho ale chci ještě hodně stihnout a po cestě se toho ještě spoustu naučit. A alespoň část z toho tady s váma sdílet.

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *