Testujeme: Thajský box. Probijte se ke štěstí! 

Box a jeho varianty už dávno nejsou určeny pouze mužské populaci. Jeho kouzlu propadá čím dál více influencerek, modelek a dostává se i k nám “normálním” ženám. Co vás čeká na tréninku a jaké jsou jeho benefity?

Thajský box, známý také jako Muay Thai se od klasického boxu liší využíváním všech osmi končetin k boji (pěsti, chodidla, lokty a kolena). Já jsem si thajský box vyzkoušela poprvé před šesti lety v pardubickém MG Teamu pod vedením Dušana Macáka a Rendy Blažejovského. A nebudu přehánět, když napíšu, že jsem si ho zamilovala!

Tréninky v našem pardubickém gymu jsou veřejné, a tak se zvědaví nebo nejistí zájemci mohou přijít podívat. První hodina je většinou zdarma, věkové omezení platí pouze pro děti, kterým musí být nejméně šest let.

Jak to probíhá?

Střídá se výuka techniky, práce na boxovacích pytlích, lapách, zkoušení si různých kombinací ve dvojicích a samozřejmě i posilování a trénink fyzičky, například ve formě kruhových tréninků. Po čase se přidávají sparingy neboli tréninkový boj se soupeřem, ke kterému nás ale nikdo nenutil.

Než jsem zkusila thajský box, cvičila jsem aerobik nebo chodila na běžné posilovací tréninky, takže cvičení pro mne bylo běžnou součástí života. I tak jsem ale byla překvapená, jak náročné hodiny thajského boxu jsou. 

Každý trénink ze mě vyždímal maximum a já si mnohdy sáhla na dno svých sil. Ze začátku jsem kvůli tomu byla velmi nervózní. Neustále jsem přemýšlela, zda je to takhle náročné jen pro mne a co si asi ostatní myslí. Brzy jsem ale pochopila, že všichni mají co dělat se sebou, natož aby přemýšleli o mně.

Co mne ale pohánělo vpřed (kromě mě samotné) bylo prostředí a kolegové. Všichni se vzájemně motivovali a podporovali. Trenéři nás nutili jít za naše hranice. Nemusela jsem, ale díky té neskutečné energii jsem chtěla. 

Návštěvníci se většinou dělili na ty, kteří se thajský box učili v rámci sebeobrany nebo na zlepšení fyzičky, a na závodníky, kteří směřovali k zápasům. Já jednu dobu byla v té druhé skupině, ale to by bylo na jiný článek…

Proč začít s thajským boxem? 

Pro mne osobně byla hlavním důvodem byla psychická stránka. Po prvních trénincích jsem cítila tak veliký přísun endorfinů jako u žádného cvičení předtím. Tréninky mi často pomohly zvládnout těžký týden. Bonusem samozřejmě bylo velmi rychlé zlepšení fyzičky a zpevnění těla. Už po pár měsících jsem se cítila silnější. 

S čím jsem se ale musela vypořádat bylo zvětšení svalů na pažích a velká ramena, která jsem se občas styděla ukázat. S tím jsem se ale naučila žít, protože tréninků jsem se vzdát nehodlala.

Jak jsem zmiňovala výše, po nějaké době přišel i sparing. Ten byl dobrovolný, většinou se ho ale zúčastnili všichni. Pokud byste se pro něj rozhodli, připravte se na bolest, ale i odměnu. Ze začátku je náročné – nebo pro mě bylo – nechávat se mlátit. Bolí to, nemáte žádné reflexy a mrkáte snad tisíckrát za sekundu, ale tohle všechno se zlepší. 

A ač nám trenéři vždycky říkali, že pokud by nás na ulici nebo kdekoliv jinde někdo napadl, máme utíkat, byla jsem si jistá, že kdybych dostala ránu, už mě to tak moc nerozhodí. Díky tomu jsem se při večerních cestách domů začala cítit mnohem bezpečněji.  

Kam zajít?

V Pardubicích i Hradci Králové je to třeba vyzkoušený MG Team. Ve městě perníku ale najdete i úspěšný Pretorian. V Praze to pak může být například Lanna gym nebo Mudroch Team, v Brně Jetsaam Gym a v Olomouci Muay Thai Olomouc. 

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *