Jak a proč si konečně užít líný víkend

Poslední dobou se stále za něčím honíme, vaříme, uklízíme, po nocích a o víkendech doháníme resty a v neděli večer se divíme, kam ten víkend tak rychle utekl. Proč je nejvyšší čas s tím přestat?

Podle výzkumů se jen 53 % lidí vrací z dovolené do práce odpočatých. Americký institut stresu odhaduje, že pracovní stres a následná ztráta produktivity zaměstnanců stojí americkou ekonomiku každoročně přibližně 300 miliard dolarů.

Ve Velké Británii existuje pojem sobotní syndrom, což je záhadná tendence pracovníků onemocnět, když mají volno. Pravděpodobně je to důsledek toho, že si jejich mysl konečně vydechne, ale projeví se to fyzicky. V USA mají 60hodinový pracovní týden a ten, jak je známo, zdvojnásobuje riziko infarktu. A v Japonsku mají dokonce slovo pro tento problém – karoshi neboli smrt vyhořením.

Musíme odpočívat!

Víkend je primárně určen k tomu, abychom si odpočinuli od práce a běžných povinností všedního dne. Měli bychom lenošit, nabírat síly na další týden, něco zažít a užít si volný čas. My ale mnohdy místo toho doháníme všechno, co jsme za celý týden nestihli.

Děláme velký nákup, velký úklid, doháníme pracovní úkoly, připravujeme si práci na další týden a volné dva dny nám absolutně protečou mezi prsty. Abyste ale získali nadhled, zbavili se stresu a nabrali sílu, musíte si odpočinout a na chvíli vypnout.

1. Zastavte se

Nejrpve si uvědomte, kam spěcháte a proč. Jestli se opravdu zboří svět, když své povinnosti necháte na jindy, když se na úklid protentorkát vykašlete a pracovní resty vyřešíte až v pondělí.

2. (ne)plánujte

Pokud jste vyložene plánovací typ a dělá vám dobře, když víte, co se bude dít, naplánujte si na volný víkend program. Ale nic z toho, co by jen zavánělo prací či úklidem. A ti, kteří plán nepotřebují, ať nechají víkend prostě jen tak plynout.

Pusťte si film, který máte už dlouho na seznamu, kupte si novou knížku, uvařte složité jídlo, běžte si zaběhat…

3. Lenošte

Už od rána buďte prostě pomalí a líní. Vstaňte, až se vám bude chtít, udělejte si pořádnou snídani a snězte ji v posteli. A klidně prolenošte v posteli celý den, s jídlem, časopisem, knížkou, podcastem, partnerem, filmem…

4. Žijte

Abyste měli pocit, že jste si víkend opravdu užili, měli byste zažít něco nového. Pokud jste opravdu unavení, úplně postačí, když si jen pustíte nový film či seriál. Jestli jste ale náročnější a energie vám nechybí, vyzkoušejte zcela novou činnost nebo poznejte nové místo.

Za nás doporučujeme znakový jazyk, kaligrafii nebo vaření. A pokud chcete vyrazit ven, ale došly vám nápady, podívejte se sem.

Anna Basiková

Hodně čtu, nepiju kafe, miluju cestování, řezaný kytky, podzim a dlouhý procházky po lese. Učím se švédsky a taky znakovku. Napsala jsem knížku, píšu články a taky dělám v PR a trochu v marketingu. Nikdy mě nenapadlo založit vlastní časopis, ale díky bohu se to stalo. Přeju si, aby vás to tu bavilo.

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *