Jak vybrat první vibrátor: Návod pro začátečníky

Každá single žena jistě někdy zatoužila po vlastním vibrátoru. Dnešní doba navíc přímo vybízí k tomu si alespoň jednu erotickou pomůcku pořídit. Bary jsou zavřené, možnosti lásky a sexu omezené. Tak směle do toho. Podle čeho vybírat, když nemáte žádné zkušenosti?

Erotických pomůcek existuje na trhu obrovská spousta. Přesto kolem nich stále panuje mnoho tabu a málokdo na rovinu přizná, že nějakou vlastní. Přitom třeba vznik vibrátoru se datuje už k 19. století. První vibrátory se údajně používaly pro léčbu ženské hysterie. Pokud vás toto téma zajímá, pusťte si film Vrtěti ženou. ,,V době počátků industrializace byly vyvinuty dva přístroje – párou poháněný masážní přístroj známý jako „Manipulator“ a v roce 1883 elektrický vibrátor.

Nejsou ale známé důkazy, že tyto přístroje byly skutečně používány k provádění masturbace u žen. Původním účelem, pro který byly vyvinuty, byla léčba bolestí hlavy, zažívacích potíží a podráždění – u mužů!,” píše se na webu Vibrátory.cz

Od té doby ušly vibrátory dlouhou cestu. Dlouhá léta jim ale puritánská veřejnost přisuzovala jiné vlastnosti, než k čemu doopravdy sloužily. V 70. letech minulého století už se začala situace trochu zlepšovat. V roce 1983 pak začala firma Vibratex vyrábět erotické pomůcky s různě tvarovanými výběžky. Absolutní přelom ale zaznamenal vibrátor ve tvaru králíka, jehož proslavil například seriál Sex ve městě. 

Vibrátor Magic Bunny alias Králík. Prodává Satisfyer.com

Dnes jsou vibrátory používány už zcela běžně a to jak mezi singles, lesbičkami či gayi, tak v heterosexuálních párech. ,,Vibrátory se pomalu stávají běžnou součástí každé domácnosti. Jsou to pomůcky jako každé jiné, jen slouží k usnadnění dosažení orgasmu, k intenzivnějším prožitkům a hlavně k prožití nových pocitů. Sexuální potřeba je v Maslowově pyramidě na prvním místě hned vedle jídla, vzduchu nebo spánku, proto je velice přirozené ji uspokojovat,” vysvětluje Veronika Kubíčková, produktová specialistka e-shopu Růžový slon

Někdy si navíc můžeme vibrátorem pomoci k lepším prožitkům z pohlavního styku. ,,Studie ukazují, že přibližně 36 % žen potřebuje přímou stimulaci klitorisu, aby dosáhlo vyvrcholení, ale tolik žen se stydí, pokud to dělají při sexu. Proto používejte jakékoliv nástroje, které máte k dispozici,” vysvětluje Megwyn White, ředitelka pro vzdělávání společnosti Satisfyer a kvalifikovaná klinická sexuoložka.

Pokud toužíte po vlastním kamarádovi, zatím snad pro jeko koupi nebyla příhodnější doba než ta aktuální. Všechno můžete udělat diskrétně, online a jen na pár kliknutí.

Jak si vybrat?

Jestliže nemáte vůbec žádné zkušenosti a nevíte, jak se v záplavě erotických pomůcek orientovat, položte si několik základních otázek, které vám výběr usnadní. Například co máte ráda, jak to máte ráda a s jakou intenzitou

,,Důležité je znát své tělo a vědět, kde jste vzrušivá. Některá žena reaguje na dráždění klitorisu, jiná dosáhne orgasmu jen při penetraci, třetí uspokojí dvojité dráždění. Podle toho si můžete vybrat vibrátor k masáži klitorisu, klasický vibrátor, kterým se budete uspokojovat vaginálně, nebo dvojitý vibrátor, který má také výběžek na klitoris a většinou dva motorky – zvlášť v hlavním vibrátoru a zvlášť ve výběžku,” vysvětluje Veronika Kubíčková.

Půvabný vibrátor ve tvaru zmrzliny snadno podráždí váš klitoris a jeho okolí. Prodává Satistfyer.

Při vybírání zvažte vše, co produkt nabízí a to včetně velikosti, materiálu, funkčnosti a designu. Mezi další aspekty výběru patří baterie a nabíjení, ovládání přes aplikaci nebo vzdálené ovládání, hlučnost a voděodolnost.

Vibrátory se vyrábějí převážně ve třech základních materiálech – plast, gel, silikon. ,,Plastové vibrátory bývají ty obyčejnější a levnější, ale zato skrze tvrdší plast více rezonují vibrace. Gelové vibrátory jsou měkčí a můžeme je používat s jakýmikoliv oleji a gely. Silikonové vibrátory jsou nejpříjemnější a nejšetrnější k tělu. Lékařský silikon je jednoduchý na údržbu a hebký na dotek. Tyto vibrátory jsou většinou navíc vodotěsné, takže rozšiřují hrátky o ty vodní,” vysvětluje Veronika. 

Cena vibrátoru se samozřejmě odvíjí od kvality, použitých materiálů nebo funkcí a parametrů, které pomůcka má. Čím dokonalejší produkt, tím bude cena vyšší. ,,Méně zkušeným ženám doporučuji pro začátek levnější verzi vibrátoru, aby mohly přijít na to, co jim dělá dobře a vyzkoušet si to,” radí Veronika.

Tři nejčastější druhy vibrátorů:

1. Klasický vibrátor

Většinou má rovný tvar, někdy vypadá jako imitace penisu. Tento typ vibrátoru je sice jednodušší, přesto je ale skvělým odrazovým můstkem právě pro začátečnice.

Silikonový vibrátor Wavy Vibes, prodává Růžový slon

Do této skupiny vibrátorů patří také takzvané bullet vibrátory. Jsou malé, snadno se s nimi manipuluje a jsou skvělé ke stimulaci vulvy nebo k vnitřní stimulaci pochvy. ,,Super doplněk, který ale rozhodně nenahradí fyzický kontakt s jinou osobou, je to úplně jiný zážitek. Oceňuji krásný design produktu i balení a skladnou velikost,“ říká Josefína.

Secret Affair je malý, ale šikovný.  Prodává Satisfyer.

2. Vibrátor na klitoris

Pro stimulaci klitorisu můžete využít veliké masážní hlavice, která je velmi vhodná i pro používání v páru.

Mini masážní vibrátor Tiny Wand rozvibruje nejen klitoris, ale i další erotogenní místa jako bradavky, chodidla nebo třeba ušní lalůčky. Prodává Růžový slon.

Další možností jsou Satisfyery a Womanizery, které jsou fungují na podtlaku a sání, jsou založeny na Air-Pulse technologii. Ta se zaměřuje na stimulaci klitorisu pomocí nepřímých tlakových vln. Je to jeden z nejúčinnějších způsobů, jak dosáhnout orgasmu klitoriálním způsobem. Tenhle typ vibrátoru by mohl zajímat i anorgasmické ženy. 

,,Je to velice podobné orálnímu sexu, stimulace je jemná a svým způsobem jiná, než když ji provádíte prsty. Orgasmu dosáhnete sice rychleji a pohodlněji, ale ne intenzivněji a se všemi dalšími aspekty, který ho dělají téměř nadpozemským zážitkem,“ říká Klárka.

Stimuluje klitoris pomocí intenzivních tlakových vln bez přímého kontaktu.

3. Vibrátor 2 v 1

Vibrátor 2v 1 je vibrátor s výběžkem na klitoris, který vás bude zároveň stimulovat i uvnitř těla. Do této skupiny patří onen známý králíček. Experti tvrdí, že tento typ vibrátoru je pro ženy jedním z nejlepších.

Vyzkoušet určitě můžete také vibrátor na bod G, pokud věříte, že ho máte. Vibrátor na bod G je velmi efektivní, jelikož je delší, takže dosažení bodu G je snadné. Navíc má zahnutý tvar, takže bude bod G správně stimulován, i když budete vibrátorem pohybovat jen dovnitř a ven.

Na používání vibrátoru si možná budete chvilku zvykat. Přece jenom je to zcela jiné, než když se vás dotýká muž. Je to ale perfektní pomocník, pokud máte chuť na rychlý orgasmus.

Vibrátor Pro + G spot od Satisfyer nabízí 11 intenzit tlakových vln a 10 vibračních programů pro maximální potěšení.

Jak s vibrátorem pracovat? 

Až si vibrátor pořídíte, možná nebudete hned přesně vědět, jak s ním pracovat. To je ale opět jen otázkou vašich preferencí a fantazie. Vyberte si místo a prostředí, kde se budete cítit pohodlně a uvolněně. ,,Nezapomínejte ani na správné osvětlení. Svíčky, éterické oleje a hudba mohou přidat na atmosféře ještě více smyslnosti a rozproudit vaši fantazii a touhu,” míní Megwyn White. Práce s vibrátorem by měla být intuitivní. Dělejte zkrátka to, co vás zrovna napadne a bude vám to příjemné.

,,Některé ženy například používají vibrátor s výběžkem na klitoris tak, že jej jen zasunou dovnitř a nechají vibrovat až do orgasmu. Jiné s vibrátorem pohybují tam a zpět, aby výběžek stimuloval klitoris tak, jako by po něm jezdil jazyk partnera. Jiná žena se při stimulaci vibrátoru hladí po těle, další si zasune dovnitř vibrátor a s pomocí gelu a prstu si tře klitoris,” popisuje Veronika. Je to zkrátka různé a žádný přesný návod neexistuje.

Možná se ptáte, zda vás pak po pravidelném používání vaší nové hračky dokáže stejně dobře (ideálně lépe) uspokojit i muž z masa a kostí. ,,Je důležité si uvědomit, že vibrátor je nástrojem pro sebezkoumání. V žádném případě nenahrazuje hodnotu skutečného lidského spojení. Cítit na pokožce dech, dotek a chuť milence je něco, co vibrace nikdy nedokážou nahradit,” vysvětluje Megwyn White. ,,Moje rada je poslouchat své tělo, být zvědavý a experimentovat s různými pocity, přičemž si uděláte čas, abyste je uspokojili všemi nástroji a dotyky, které máte k dispozici,” dodává.

Anna Basiková

Hodně čtu, nepiju kafe, miluju cestování, řezaný kytky, podzim a dlouhý procházky po lese. Učím se švédsky a taky znakovku. Napsala jsem knížku, píšu články a taky dělám v PR a trochu v marketingu. Nikdy mě nenapadlo založit vlastní časopis, ale díky bohu se to stalo. Přeju si, aby vás to tu bavilo.

Doporučené články

2 komentář

  1. […] Mně určitě článek o vibrátorech. Jeden z mých prvních a vlastně docela kontroverzních. Ale Igor nás strčil do […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *