Kabelka z houby či kombuchy. Jaká je budoucnost udržitelných materiálů?

Kožené kousky budou ve světe vysoké módy vždy hrát velmi důležitou roli. Během posledních let však roste obliba jejích veganských alternativ. Je budoucností Birkinka z hub a biker jacket z kombuchi?

Už teď vidíme spoustu módních značek vyrábět produkty z veganské kůže. Problémem ale je, že většina veganských kůží je momentálně vyráběných z plastu, a tak ačkoliv jsou veganské, od udržitelnosti jsou na míle vzdálené. Proto se vědci a návrháři neustále snaží najít alternativu, která by se pravé kůži vyrovnala, avšak by planetu nezatěžovala zbytečným plastovým odpadem.

Plíseň“ za půl milionu

Řešením může být kůže z mycelia, propletených houbovitých vláken. Mycelium je populární díky jeho pružnosti a tvarovatelnosti a má našlápnuto na to, stát se jedním z nejpopulárnějších biomateriálů.Příroda ve spojení s biotechnologiemi dala za vznik jednomu z nejkvalitnějších materiálů vůbec,“ popisuje Matt Scullin, CEO MycoWorks. Právě firma MycoWorks se spojila s legendární značkou Hermès a už na konci letošního roku se můžeme těšit na jejich společný remake klasické Victoria bag. I bývalý CEO Hermès Patrick Thomas v rozhovoru pro VOGUE uvádí, že jednou z nejefektivnějších cest jak zamezit nadměrné spotřebě je zajištění kvality a výdržnosti a věří, že právě kůže z hub je v tomto ohledu schopná té ze zvířat hravě konkurovat.
Mezi high fashion značky, které používají houbovou kůži patří ale například i Stella McCartney nebo Gucci.

Victoria bag s prvky z mycelia, foto: archiv značky

Kombucha pro lepší trávení i styl

Kombuchu možná znáte jako perlivý čaj, který zaručeně pomáhá na rozbouřený žaludek. Právě z organismu přezdívanému jako SCOBY (symbiotic colony of bacteria and yeast), která se na přípravu tohoto nápoje používá, se ale zároveň vyrábí módní kousky. Jedním z problémů, na který u této slizké houby vědci narazili je špatná absorbce vody (ať už deště nebo potu). Voda totiž materiál změkčuje a kousky jsou potom méně výdržné. Navíc doba, za kterou houba patřičně doroste a následně vysuší je moc dlouhá (tzn. 4-6 týdnů) na to, aby bylo možné z tohoto materiálů vyrábět konfekční kolekce.

A co vy? Jste zastánci tradice a tradičního způsobu získávání kožených materiálů nebo byste se nebránili houbové kabelce či křiváku?

Josefína Joštová

Mám ráda lidi plný barevných myšlenek a černý kafe a humor. Učím se španělsky, protože plánuju důchod strávit na prosluněný španělský pláži se sangríou v ruce. Do tý doby toho ale chci ještě hodně stihnout a po cestě se toho ještě spoustu naučit. A alespoň část z toho tady s váma sdílet.

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *