Balet Romeo a Julie ve Státní opeře: Pohádka, která nás absolutně okouzlila

Nejznámější příběh lásky všech dob a velké a nadčasové milostné téma. To je příběh Romea a Julie, který v baletním ztvárnění choreografa Johna Cranka uvádí Balet Národního divadla na jevišti Státní opery. Jaké dojmy a emoce v nás zanechal?

Josi:

Pro mě byl balet Romeo a Julie záminkou se poprvé podívat nejen na baletní představení, ale také do Státní opery. Nevím, co mě nadchlo víc! Státní opera je nádherná a jen samotné interiéry, které nedávno prošly rozsáhlou rekonstrukcí, vás přenesou daleko od pěny všedních dní. Z baletu jsem měla strach – ráda mluvím a jsem ráda, když mluví ostatní, proto jsem se dvou a půl hodin pouze za hudebního doprovodu obávala. Zbytečně.

Celá hra utekla jako voda a při potlesku (standing ovation, mimochodem!) mi bylo líto, že je konec. Orchestr byl neuvěřitelný, stejně jako výkony všech na jevišti. Do toho přidejte dechberoucí kulisy a nádherné kostýmy. Byla jsem ale ráda, že Shakespearovu hru znám, nemusím se proto tolik soustředit na samotný děj a mohu se plně nechat okouzlit pohádkovou atmosférou celého zážitku. Rozhodně doporučuju a my už plánujeme, kdy se vypravíme na další představení!

Klárka:

Jako velká fanynka klasické hudby, Státní opery a vysoké kultury jsem dopředu tušila, že balet Romeo a Julie bude dalším hodnotným zážitkem, který se mnou bude rezonovat ještě týdny po jeho skončení. Naprosto unešená jsem byla nejen z pohádkové hudby Prokofjeva v podání Orchestru Státní opery, ale také z dechberoucích výkonů hlavních představitelů Romea a Julie, sólistů Paula Irmatova a kouzelné Ayaky Fujii. Už teď si píšu do diáře další termín!

Představení bylo úplná pohádka. Krásné kostýmy, úchvatné kulisy a naprosto geniální výkony všech tanečníků! I když vaši pozornost chvílemi odtrhnou dokonalá těla tanečníků, velmi rychle se zase vrátíte do děje k tématu pravé lásky, která je tancem a hudbou zobrazena tak, jak si ji představuji. Čistě, opravdově a tak důležitě. Zvlášť v posledních dnech myslím na představení plné radosti, něhy, emocí, ale také smutku a tragického vyústění, které v lidech vzbuzuje slzy, ale také naději. Vždyť po smrti mladých milenců došlo k spřátelení dvou nepřátelských rodů.

Tip od časté divačky: Nejlepší výhled není vždy z prestižních míst v přízemí, ale z prvního balkonu. Představení si odtamtud vychutnáte víc i díky výhledu na orchestr a celkovému pohledu na Státní operu. Navíc je tam i lepší akustika! A ne, opravdu to není daleko.

Anička:

Baletu jsem se upřímně trochu obávala. Ve Státní opeře jsem na baletním představení byla naposledy asi před dvanácti lety a jen matně si vzpomínám, že to ve mě příliš velké stopy nezanechalo. Nicméně, dala jsem tomu druhou šanci.

Navíc jsem chtěla vidět, jak se ve Státní opeře zdařila rekonstrukce a byla jsem absolutně nadšená. Čirá nádhera! Až mi bylo líto, že jsem neměla dostatek času, abych celou budovu pořádně prozkoumala… To mi ale bohatě vynahradilo úžasné představení. Už dlouho ve mně nezůstal kulturní zážitek ještě několik dní…

Hudba, tanečníci, výprava, kostýmy, příběh… Prostě krása! Představení má dvě přestávky a než se nadechnete už je pauza. Pak druhá a najednou konec a vy už vymýšlíte, kdy půjdete zase. Nádhera!

Klasické baletní představení na hudbu Sergeje Prokofjeva Romeo a Julie si můžete vychutnat v termínech: středa 22.6., čtvrtek 23.6., úterý 28.6., středa 29.6. a čtvrtek 30.6. – vždy od 19:00 hod.

Doporučené články

1 komentář

  1. […] nám V Zákulisí přineslo. Na co nejraději vzpomínáte? Já mám v hlavě určitě nedávnou návštěvu Státní opery a pak uvedení ginu Roku na český trh v botanické zahradě. Jak jsme tam asi hodinu bloudily […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *