Jak to doopravdy chodí a vypadá na Mercedes-Benz Prague Fashion Weeku?

Týden módy je událostí, která je opředená tajemstvím, má neopakovatelnou atmosféru a koluje ohledně ní řada stereotypů. Jelikož fotek z mola bylo na internetu už dost, toužily jsme dostát svému názvu a poodhalit, jak to na takové akci vlastně celé chodí. A o detaily vás rozhodně nepřipravíme.

Spoustu mých přátel se mě vždycky ptá, jak se dá na takovou akci vůbec dostat. Čím jsem si to zasloužila, kdo mě pozval a co člověk musí udělat pro to, aby usedl mezi známé influencery, kritiky a celebrity? Je to ale jednodušší, než se může na první pohled zdát. Stejně tak jako když jdete na koncert, do divadla nebo na fotbalový zápas – koupíte si vstupenku.

Vstup jen pro vyvolené?

Lístek na jednu přehlídku Mercedes-Benz Prague Fashion Weeku vás vyjde na tisíc korun. Kromě jednotlivých vstupenek se udělují také akreditace, které znamenají, že dostanete náramek a máte přístup na všechny přehlídky. Za tuto kouzelnou pásku a status VIP však už zaplatíte desetkrát víc. Kromě placeného vstupu se udělují také press akreditace, které jsme obdržely i my, a spoustu lidí je napsáno také na guest listu. Jsou však osobnosti, které nepotřebují ani jedno a dostanou se kamkoliv budou chtít. Vždycky. (My za deset let.)

Deset outfitů na tři dny

Nejdůležitější otázka: Co si na takový fashionweek vzít na sebe? Dresscode zní – hlavně stylově! Mezi návštěvníky uvidíte lidi ve velkých večerních šatech, v nejlepším případě přímo od českých designérů. Potkáte je ale i v domácích pantoflích, džínách nebo teplákovce. Nic není špatně. Co jsme konkrétně oblékly na fashion week my? Musím přiznat, že dřív jsem to řešila velmi a dbala na to, abych se po každé přehlídce jela domů převléct. Proč? Není pohodlnější mít na sobě něco, v čem se budu cítit hezky, boty, ve kterých se dá tancovat a kabát, v němž mi bude teplo a nezmoknu?

Letos jsem si řekla, přesně tak! A vybrala si tři obleky – černý s koženými kalhoty, tmavě zelený ze sametu a na závěr kaštanově hnědý pyžamového střihu. Každý z jiného materiálu, s odlišnými doplňky (například s deštníkem) a já se cítila naprosto skvěle! Josi je větší rebelkou, a proto jste ji mohli jeden den potkat v romantické sukýnce, druhý den v košili s odhalenými zády (a s milionem řetízků) a na závěr oblékla džínový komplet, přes který přehodila norkový kabátek. Takže mít naplánovaných deset outfitů na fashionweek, je podle nás naprostá blbost. Lepší je si ho jednoduše užít. Radost ze života totiž sluší úplně každému.

Půl hodiny čekání, 15 minut srandy

Čas utíká v Holešovické tržnici (kde se letos MBPFW opět konal) mnohem rychleji, než by se mohlo zdát. To se chvíli zdržíte u skleničky šampaňského před vchodem, pak potkáte známé u vstupu, zakecáte se s bývalými kolegy, sejdete se s přáteli, a pak zjistíte, že show vůbec nezačíná na čas, což vám ale z výše uvedených důvodů vlastně vyhovuje. Průměrná doba čekání totiž činí 20-30 minut. A jak dlouhá je přehlídka? Přibližně 15 minut.

Někteří hosté svá jména naleznou na sedačkách (čtěte na ikonických velmi nepohodlných plastových IKEA židličkách), ale my na otázku, kam se můžeme posadit, dostaly od hostesky odpověď: „Kamkoliv, kde je volno.“ Díky tomu jsem měla na všechny show ten nejlepší výhled, co jsem si jen mohla přát. Zpravidla jsou k sobě ale usazováni hosté ze stejných institucí – v jedné části redaktoři, v druhé hosté návrháře, v další oficiální partneři atd.


Co se špitá v prvních řadách fashion weeku?


Když jsem začínala jako malá pronikat do světa módy, zaujalo mě mimo jiné, že každý host na zahraniční přehlídce má pod svým sedátkem i malý dárek. Jak je to s nimi v českých podmínkách?

Dárkové taštičky

Kdo by neměl rád dárky. Dřív byla malá pozornost od sponzora, který designéra podporuje, samozřejmostí a vy jste z přehlídek odcházeli s novým tričkem, taškou nebo s hromadou kosmetiky. To se letos (z pochopitelných Covid důvodů) bohužel nekonalo. Hosté dárkové taštičky našli pouze u přehlídky Pavola Dendise, kterého podpořila slovenská značka kosmetiky Envy Therapy. Dárkem od nich byl luxusní set pro krásný spánek i ráno, který obsahoval jejich boží hydratační masku, chladivé polštářky pod oči a protivráskové ampule. To vše v přibližné hodnotě dvou tisíc korun.

Co se děje po přehlídce?

Pokud něco dělá fashionweek výjimečným, pak je to jeho atmosféra. Móda je během něj cítit ve vzduchu, lidé jsou možná trošku víc plní sami sebe, ale faktem je, že se nebojí vybočit z davu a tím rozšiřují obzory nám všem.

Po poslední přehlídce dne se jde na party. Někteří účastníci by vám možná řekli, že právě to je důvodem, proč tráví víkend v Holešovické tržnici… Každý designér si může zvolit, zda a zároveň kde afterparty po své přehlídce uspořádá. Nejčastěji je to v proslulém baru Groove baru, kde afterparty pořádá samotný Mercedes-Benz Prague Fashion Week. Nám se hodně líbilo i na afterparty značky Laformela, která se konala v nenápadném holešovickém baru Wildt. Letos se drinky podávali i přímo na catwalku, a to v případě show Vandy Jandy a Pavola Dendise.
Už chápete, proč jsou přehlídky další den plánované až od odpoledne?

Poselství týdne módy

I přes to, že tato akce může vypadat jen jako ideální místo pro dokonalé fotky, popíjení alkoholu a trávení času s přáteli, její přínos pro české designéry je nepopiratelný. Důkazem jsou studentské přehlídky, které každý rok patří k tomu nejlepšímu, co na fashionweeku můžete vidět. Kde jinde by mladí talentovaní studenti měli možnost uvést svou kolekci před zraky toho nejvybíravějšího publika u nás?
Vážíme si toho, že jsme u toho mohly být a moc děkujeme organizačnímu týmu MBPFW za pozvání.

Vidíme se příští sezónu!

Všechny fotky: archiv mbpfw (Petr Vágner, Olga Zmelíková)

Klára Dedková

Od malička jsem si přála pracovat v módním časopise, ale když se můj sen splnil, zjistila jsem, že chci ještě něco víc – sedět v kavárně a pracovat na něčem vlastním. Miluju všechny ty holčičí věci, jako jsou kabelky, rtěnky nebo podpatky, ale dokážu ocenit také klasickou hudbu, kvalitní filmy, víno, architekturu nebo svíčkovou od babičky. Jsem posedlá parfémy, svíčkami a vším, co voní. Mužů nevyjímaje.

Doporučené články

1 komentář

  1. […] a není výjimkou, že vás přesadí, protože přijde někdo důležitější, než jste vy. (Jak to doopravdy chodí na fashion weeku si přečtěte zde!) A to nemluvím o dlouhých řadách, které jsou způsobeny tím, že stážisté u vstupu musí […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *