Opalování není zločin. Jak na bronz bez rizika?

Jakýkoliv časopis dnes otevřete, najdete v něm tisíce + jeden důvod, proč se nevystavovat slunci. My vás dnes rakovinou, odumíráním buněk nebo předčasnými vráskami strašit nebudeme. Myslíme si totiž, že sluníčko je super. I když ochrana je taky důležitá…

Říká se, že kam nechodí slunce, tam chodí lékař. Dnes by toto lidové rčení znělo spíše takto: ten, kdo chodí na slunce, je blázen. Nebo alespoň tak to vypadá, když si přečtete všechny ty děsící články a instagramové posty plné tipů na množství nanášení SPF a deseti důvodů, proč se slunci raději vyhnout. Já osobně se mu nevyhýbám a spíš naopak – vystavuji se mu poměrně často. Už voláte beauty policii?

V románu Na Větrné hůrce se Emily Brontëová zamýšlí nad tím, že se na tmavém a větrném vrchu lidem nebude nikdy žít tak dobře jako v údolí pod ním, kde každý den svítí slunce. Pro jednoduché porovnání si stačí vzpomenout na tmavé chladné zimní dny, kdy nechceme vystrčit paty z domu a zahříváme se vzpomínkami na léto. A taky není divu, slunce v těle totiž způsobuje stejné změny jako syntetická antidepresiva.

Každá hodina na slunečním světle údajně snižuje pravděpodobnost celoživotní deprese a zvyšuje dlouhodobý pocit štěstí.

Je slunce lék?

Slunce je zdrojem života a právoplatně je také označováno jako přírodní lék. Vzpomeňme si na tři věci, které vyléčily princeznu Zubejdu ve známé pohádce na motivy Karla Čapka. Byli to vzduch, slunce a láska. Žádný stín, tuna krému a obrovský klobouk.

Paprsky slunce jsou hlavně přirozeným zdrojem vitaminu D, který příznivě působí na naši imunitu, kosti, srdce i psychiku. Najdeme ho téměř ve všech lidských buňkách a ovlivňuje 200 různých chemických reakcí v těle. Například ty způsobující zdravou funkci srdce a mozku nebo dobré trávení.

Těmito příklady však rozhodně nechceme nabádat k tomu, abyste se na sluníčku smažili od rána do večera, navíc bez použití ochranného faktoru, jen je třeba mít na paměti, že každá mince má vždy dvě strany.

Pravidelný pobyt na slunci pomáhá stabilizovat hladinu krevního cukru, přispívá ke snižování cholesterolu, zmírňuje stres a tiší bolest.

Jé, ty jsi hezky opálená

Fascinuje mě totiž, jak se v poslední době z opalování stala více nebezpečná aktivita než například kouření či alkohol. Zároveň ale nikdy nedostávám více komplimentů, než když jsem opálená do hněda. Tak se lidi rozhodněte!

Osobně se opaluji velmi dobře a paradoxně má moje kůže hezčí odstín, čím vyšší ochranný faktor ji dopřeju. Zkuste to také a dejte sbohem spáleným ramenům a nártům.

Opálení v tabletkách

Tajemstvím mého opálení je však mnohem více to, co tělu dopřávám zevnitř. Mou ranní rutinu v podobě pojídání doplňků stravy obohatím přibližně měsíc před mou „opalovací sezónou“ o betakaroten v tabletkách. Jedná se o žlutočervené barvivo z rostlin, které naše tělo využívá jako provitamin vitamínu A.

Působí též jako antioxidant a naši pokožku pod vlivem slunečního záření zbarvuje více do hnědých odstínů, než je obvyklé. Když občas zapijete betakaroten i čerstvou mrkvovou šťávou, bronzové odstíny vás minou jen těžko.

Intervaly na lehátku

Podobně jako se správným stravováním, i u opalování platí střídmost a pravidelnost. Nikoho asi nepřekvapí, že lenošit na lehátku od rána do večera není dobré pro vaše tělo, zdraví, ale ani pro vaše opálení. Místo toho čekejte červené odstíny a popáleniny prvního stupně.

To vše se stejně po pár dnech samovolně sloupne. Raději vyzkoušejte tzv. opalovací intervaly, což znamená, že každou půlhodinu na slunci vyvážíte půlhodinou ve stínu.

Čím vyšší SPF, tím silnější ochrana?

Jedním z největších mýtů o opalování obecně je, že čím vyšší SPF faktor váš opalovací krém bude mít, tím déle se můžete bezpečně vystavovat slunci. Není to tak, číslovka uvedena za označením SPF značí dobu, po jakou můžete zůstat na slunci, než se pokožka spálí.

V průměru se pokožka bez ochranného faktoru spálí přibližně za 5-10 minut, namažete-li se SPF 15, vynásobte první údaj patnácti a máte bezpečnou dobu, kdy se můžete opalovat. Většina přípravků blokuje pouze UVB záření, zkontrolujte si proto na jejich obalu, zda fungují i proti UVA paprskům.

Ať už strávíte léto na pláži na Kanárských ostrovech nebo u nafukovacího bazénku u vás na balkoně, pamatujte na to, že sluníčku se není potřeba za každou cenu vyhýbat a že toho nejhezčího opálení dosáhnete pouze při použití SPF. Zde jsou naše tipy na ta nejlepší:

Klára Dedková

Od malička jsem si přála pracovat v módním časopise, ale když se můj sen splnil, zjistila jsem, že chci ještě něco víc – sedět v kavárně a pracovat na něčem vlastním. Miluju všechny ty holčičí věci, jako jsou kabelky, rtěnky nebo podpatky, ale dokážu ocenit také klasickou hudbu, kvalitní filmy, víno, architekturu nebo svíčkovou od babičky. Jsem posedlá parfémy, svíčkami a vším, co voní. Mužů nevyjímaje.

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *