Nejlevnější self care tip: meditace

Navzdory běžným předsudkům meditace rozhodně není divná ezo aktivita určená pro buddhistické mnichy a evropské zoufalce, kteří nevědí, co se sebou. Dneska už medituje kdekdo a tato činnost se stává běžnou součástí self care balíčku – stejně jako zdravá strava nebo pravidelný pohyb. Pravidelné „pobytí sám se sebou“ je totiž cestou, jak do svého života i hlavy přinést větší klid, laskavost a nadhled.

Meditovat znamená v zásadě jen určitý čas zaměřovat pozornost na jeden podnět. Není to nic lehkého, všichni máme plnou hlavu starostí i radostí a naše myšlenky se rády jako myšky rozbíhají do všech směrů. Díky jejich pravidelnému usměrňování a pozorování budou ale ony myšky postupně pomalejší a někdy je zvládneme chytit dokonce dřív, než vyběhnou. Chcete vědět, jak na to? Čtěte dál…

Posilovna pro pozornost

A proč že byste tu meditaci měli vlastně zkoušet? No, třeba proto, že meditující člověk se umí lépe soustředit na to, co dělá, a pozorněji vnímá, co se okolo něho děje. Jiné věci ale už tak jasné nejsou – meditace promění i váš vztah k myšlenkám jako takovým.

Naše myšlenky nejsou tak spolehlivé, jak se mohou zdát. Někdy můžeme být nervózní kvůli úplné maličkosti a je těžké si dát odstup a vidět, že vlastně o nic nejde. Meditace pomáhá si odstup budovat a umět tak i v náročnějších situacích zachovat klidnou hlavu.

Vůbec nejde o to emoce nějak potlačit nebo třeba přebít jinými. V meditaci člověk své emoce a myšlenky prostě pozoruje a vnímá. To většinou stačí k tomu, aby si uvědomil, kdy o něco jde, kdy řeší kraviny, a jak se cítit lépe. Tohle všechno zároveň pak pomáhá i snižovat stres, být méně úzkostlivý a lépe spát. 

Najděte podnět a soustřeďte se na něj

Meditací existuje několik druhů, v zásadě se liší jen tím, na co zrovna zaměřujete pozornost. Nejznámějším typem je ta, kdy se člověk zaměřuje na svůj dech. Ta se často doporučuje i ve stresových situacích – „dej si pět výdechů a nádechů a až pak reaguj“. Můžete se ale zaměřovat i na svoje tělo, nebo třeba zvuky okolo.

Nejjednodušší je meditovat s nahrávkou, kde vás meditací někdo provede, řekne vám, kdy co dělat a jeho (či její) hlas vám bude připomínat, na co teda teď vlastně máte myslet. Může to trvat pět minut i několik hodin. Ale platí, že čím déle meditujete, tím je to samozřejmě těžší.

Pro pravidelné meditování je lepší začít delšími meditacemi nad 20 minut. Jedině tak se spíš zvládnete dostat do pocitu „flow“.

Appky a nahrávky

Na meditování existují mraky aplikací s nahrávkami, třeba české Calmio nebo americké Calm. Využít ale můžete i nahrávky, které různí lektoři používají v kurzech MBSR (Mindfullness based stress reduction) a mají je volně k dispozici online. V češtině je například namluvil Šimon Grimmich, anglicky třeba Eric Loucks.

Do začátku je nejlehčí meditovat s nahrávkami pro body scan. V nich se postupně soustředíte na různé části svého těla od prstů na nohou až po hlavu a všímáte si, jaké cítíte vjemy. U body scanu je snadnější udržet pozornost než u jiných druhů meditací, proto je pro první meditace ideální.

Taky je u nich snadné usnout – z toho si ale nedělejte těžkou hlavu, stane se to každému. Meditovat se pak dá i bez nahrávek a to nejen v sedě, ale i u běžných činností. Za jízdy tramvají, při mytí nádobí… Prostě nemyslete na to, co bude k večeři, a soustřeďte se na dech, tělo nebo vaše okolí.

Meditace není sexy, často je i vyloženě nudná a nezískáte díky ní žádný instantní fantastický pocit. Nebude na vás nic vidět, na Instagram si to taky nedáte, nikdo vám nepolichotí, jak jste poslední dobou vnitřně zkrásněli. Meditaci děláte jen pro sebe, a právě i vás samotné budou její benefity nejvíc těšit.

Postupně změny přijdou. Častěji budete pozorovat svět okolo a sami sebe a nebudete se ztrácet v nekonečných imaginárních rozhovorech a zbytečných spirálách „co by, kdyby“.

Anastasia Čepelová

Studentka komunikace, skautka a plant mother. Baví mě vědět o všem něco a o něčem všechno. Společně s Annou pro vás natáčíme podcast Jádro pudla, ale občas přispěju i nějakým článkem sem na web.

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *