Vše, co potřebujete vědět o bělení zubů. Co funguje a co raději nezkoušejte?

Kdo by nechtěl mít ten pověstný, zářivý a hollywoodský úsměv plný těch nejbělejších zubů pod sluncem? Jelikož jsem toho už vyzkoušela celkem dost, podělím se s vámi o tipy, které skutečně fungují.

Alfou a omegou krásně bílých zubů je jejich čistota a zdraví. Pokud se vyhýbáte návštěvě zubaře a o dentální hygieně jste jen slyšeli, nechte si na bělení prozatím zajít chuť. Tento estetický zákrok by měl být až pomyslnou třešničkou za zdravým a dokonale čistým chrupem.

Dobrá zpráva pro vás: s barvou vaší skloviny se opravdu dá něco dělat, a to hned dvojím způsobem. Buď pouze opticky, nebo chemicky. Zubní sklovina je průsvitná a slouží jako ochranný obal pro další zubní tkáně – zubovinu a zubní dřeň. Pokud tedy chcete něco udělat s barvou vašich zubů, barvit budete zubovinu neboli dentin. Ta má bohužel obvykle spíš žlutou barvu. Ach jo.

Jedny bílé zuby, prosím

Máte-li zuby zdravé a čisté, je možné objednat se k vašemu zubnímu lékaři na tzv. ordinační bělení, ale zde pozor, provádí se buď pomocí peroxidu vodíku, nebo LED světla. Zatím jsem nepotkala nikoho, a to hlavně z řad odborníků, kdo by doporučil druhý jmenovaný způsob. Že by marketing?

Na čem se však shoduje většina, je způsob bělení skrz vyšší koncentraci peroxidu vodíku, který jako jediný proniká skrz zubní sklovinu přímo k dentinu. Cena tohoto zákroku se pohybuje mezi 5 až 10 tisíci korun.

Není peroxid jako peroxid

O peroxidu vodíku už jste určitě v této souvislosti slyšeli, dokonce se dají sehnat i volně prodejné produkty, které ho obsahují, většinou tzv. zubní gely. Pro profesionální bělení zubů jsou dostupné gely s 6% peroxidem vodíku. Volně prodejné přípravky mohou obsahovat maximálně 0,1% peroxid vodíku, což není koncentrace, která by zuby vybělila. Pamatujte také na to, že zubní výplně, korunky, fazety nebo implantáty se nevybělí, neobsahují totiž již zmíněný dentin.

Doma toto rozhodně vyzkoušejte

Věděli jste, že svůj přirozený odstín zubů odpovídající vašemu věku odhadnete podle očního bělma? Oba zmíněné ukazatele totiž reflektují náš životní styl a zdravotní stav obecně. Není tajemstvím, že kuřáci a milovníci kávy, černého čaje a červeného vína mají zuby přirozeně více žluté. Pokud mezi ně patříte i vy, zaměřte se na domácí péči, která se s těmito neduhy při správném použití dokáže úspěšně vypořádat.

Zubní pasty Signal, Swissdent, Marvis

Domácí vybavení

Mezi mé nejoblíbenější dentální pomůcky patří rozhodně zubní pasta (wow). Věděli jste, že pro dokonalé vyčištění zubů není nezbytná? Mě ale baví, když pění, osvěžuje a opticky bělí. Již roky používám „obyčejnou“ pastu Signal White Now, u které pozoruji, že její modrá barva zuby opticky zbarví a udělá je bělejší. Já se tak přes den nemusím bát dát si černou kávu nebo červené víno.

Ústní voda Aēsop, zubní tabletky Lush, bělicí sérum Smilepen

Pokud mě popadne panika, že dnes jsou mé zuby žluté, čistím si zuby ještě jednou, a to pomocí tabletky Boom! od Lush. Složení s černým uhlím a jedlou sodou si zatím poradilo se všemi skvrnami, nejraději bych s nimi prala i bílé košile.

Nic nezkazíte ani s ústními vodami či bělicími roztoky a páskami. Nezapomínejte však, že všechny tyto doplňky mají pouze optický a dočasný efekt! A nesahejte po nich do chvíle, dokud nemáte perfektně zvládnutou práci s mezizubními kartáčky, dentální nití a single kartáčkem (life changer!).

Single kartáček Curaprox, mezizubní kartáček Curaprox

Nic se nemá přehánět

Jak už to tak bývá, všechno hezké se časem okouká. Rty bývají i po výplni kyselinou hyaluronovou po čase příliš malé, zuby bývaly bělejší a prsa, i když jsou po augmentaci, se zdají být také menší, než bývaly. Je to přirozené a když na něco koukáte každý den, časem si na to zvyknete a přestanete to vnímat.

Je to tak i s bělením zubů. Znám tolik lidí, kteří si ničí zubní sklovinu tím, že bělení podstupují stále dokola a jejich chrup je pak spíš modrý než bílý. Dejte proto na názor svého okolí a nezkoušejte stále vylepšovat již vylepšené.

Na vlastní kůži

Já osobně jsem profesionální bělení pomocí peroxidu vodíku s 6% koncentrací podstoupila před třemi lety a nyní výsledek udržuji pomocí pravidelné návštěvy zubaře, ale hlavně dentální hygieny. Baví mě také zmíněné bělicí doplňky, které mi mou pravidelnou rutinu zpříjemňují.

Občas mě při pohledu do zrcadla taky přepadne myšlenka, že mám žlutý zuby, ale pak si vzpomenu na všechny ty milý komplimenty, které na svůj chrup celkem často dostávám, a přestávám bláznit.

Tip pod čarou:

Pokud se vám stále nezdá, že máte bílé zuby, vyzkoušejte trik všech make-up artistů, a to nanést na rty červenou rtěnku. Zářivě červená udělá opticky zuby bělejší, ať jste ten den jedli a pili cokoliv. Tu nejlepší jsem zatím našla v MAC, odstín Ruby Woo. Pusu na to.

Klára Dedková

Od malička jsem si přála pracovat v módním časopise, ale když se můj sen splnil, zjistila jsem, že chci ještě něco víc – sedět v kavárně a pracovat na něčem vlastním. Miluju všechny ty holčičí věci, jako jsou kabelky, rtěnky nebo podpatky, ale dokážu ocenit také klasickou hudbu, kvalitní filmy, víno, architekturu nebo svíčkovou od babičky. Jsem posedlá parfémy, svíčkami a vším, co voní. Mužů nevyjímaje.

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *