Díky, že můžem! Co dělat v Praze 17. listopadu?

Výjimečný den si žádá výjimečný program, a tak jsme pro vás vybraly to nejlepší, co v Den boje za svobodu a demokracii můžete v Praze podniknout. Kde se potkáme?

Sametový brunch od Antonína

Co takhle si vychutnat dobroty z Antonína pekařství přímo na Národní třídě, navíc při poslechu Akademického orchestru ČVUT? Tradiční akce, která v době pandemie získala podobu dovozu balíčku s jídlem domů se v letošním roce vrátí na ulici. Stačí si přes Goout koupit vstupenku a hodovat. Přímo na Národní třídě usednete ke společnému stolu začnete sváteční den skvělým brunchem. A navíc, výtěžek z brunche půjde na pomoc maminkám samoživitelkám skrze neziskovou organizaci Fandi mámám. Tomu zase fandíme my!

K Vaškovi do obýváku

Na náměstí Václava Havla již tradičně otevře dveře jeho obývák. Od 11 hodin se v něm budou konat nejrůznější přednášky a veřejné čtení. Těšit se můžete nejen na díla přímo Václava Havla a dalších disidentů, ale i na úryvky z knih reflektujících současnost, tentokrát se zaměří primárně na téma perzekuce či vymezování se proti oficiálním proudům. Prostor dostanou i běloruští autoři, kteří ve své zemi psát svobodně nemohou. Sejdeme se tam, doporučujeme šálu a rukavice s sebou!

Ať mír dál zůstává s touto krajinou. Díky Marto!

I letos zazní v 17:11 z balkonu paláce Metro Modlitba pro Martu Marty Kubišové. Píseň, která se v době invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa stala symbolem českého odporu vůči okupaci, a je tak s tímto svátkem neodmyslitelně spojena. Letos ji zazpívá Berenika Kohoutová, právě ta si totiž Martu Kubišovou zahrála v divadelníjm recitálu Marta, jenž byl uveden u příležitosti 80. narozenin této obdivuhodné zpěvačky, chartistky a disidentky.

Jak se nám recitál Marta líbil?

Studio N živě: Kdo bude další prezident/ka?

Na Nové scéně Národního divadla bude šéfredaktor Deníku N Filip Titlbach rozebírat téma prezidentských voleb pohledem mladé generace. Natáčet se bude od 17:45 do 18:30 hodin, vstup je volný, ale kapacita velmi omezená.

Kdybyste to nestihli, přečtěte si rozhovor s alespoň jednou kandidátkou na prezidentku Danuší Nerudovou.

Koncert J.A.R.

Již tradičně se v Lucerně uskuteční koncert kapely J.A.R. Zavzpomínejte na staré pecky (pokud je vám 30+) nebo si poslechněte to, co vás už zdaleka minulo. Velkým sálem se opět rozezní hity jako Bulhári, Žárlíme na Romana nebo Zhublas. Těšíme!!

Dobročinná budka z dílny Korza Národní

Až se budete procházet po náměstí Václava Havla, minout nesmíte ani dobročinnou budku odkrývající příběhy ze sociálně ohrožených skupin. Stačí vybrat číslo ze seznamu, vzít do ruky sluchátko a poslechnout si příběhy obyčejných lidí v nesnázi. V rámci výročí sametové revoluce chtějí organizátoři ze spolku Díky, že můžem poukázat na často přehlížené skupiny obyvatel. Telefonní budka s názvem „Voláme o pomoc” bude k vidění až do konce měsíce.

Korzo Národní

Kromě brunche toho na Národce můžete zažít samozřejmě mnohem víc! Mrkněte na jejich webovky a vyberte si, co by vás bavilo. Bude to výstava, koncert nebo se vydáte na procházku s Muzeem Paměti XX. století? Provede vás památnými místy politického převratu v roce 1948. 

Narozeniny v Bokovce

Naše oblíbená vinárna Bokovka slaví 17. narozeniny a to je důvod k oslavě! Přijďte si přiťuknout na její zdraví skvostnými víny od lokálních vinařů, výjimečným šampaňským, nebo naším oblíbeným sprostým naturálním oranžovým. Potkat kromě nás můžete i zakladatele klubu Bokovkářů, mezi které patří například fotograf Tono Stano, grafik Aleš Najbrt nebo režiséři Jan Hřebejk a David Ondříček. Chybět nebude ani skvělé jídlo v podobě hambáčů a smažáků v housce, tentokrát v podání kreativních šéfkuchařů Ambiente.

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *