Svět módy pláče a loučí se s Alberem Elbazem

V sobotu nás opustil módní návrhář Alber Elbaz, který stál za úspěchem značky Lanvin a AZ Factory. Zemřel v 59 letech na COVID-19.

Sympatický módní návrhář, kterého si jen těžko lze představit bez dioptrických brýlí s tlustými černými obroučkami, pocházel z Maroka. V 10 letech se ale s rodinou přesunul do Izraele a v dospělosti se přestěhoval do New Yorku, aby se mohl naplno věnovat své vášni – módě. Dělám módu, protože zkrátka ani nemůžu dělat nic jiného. Neumím řídit, neumím jezdit na kole, neumím ani napsat SMS,“ smál se.

Jít si za svým snem přes půl světa se mu ale vyplatilo. Svou kariéru začal u módního návrháře Geoffreyho Beena, poté nastoupil do módního domu Guy Laroche. O rok později, v roce 1997 představil svou první ready-to-wear kolekci módního domu YSL, kde pracoval pod samotným Laurentem. Na Laurentovo místo nakonec nastoupil Tom Ford a cesty YSL a Elbaze se rozešly.

Alber Elbaz by Tim Walker; Courtesy of Alber Elbaz, by @wmag

V roce 2001 nastoupil jako kreativní ředitel značky Lanvin, kde mu její majitelka „Madame Wang“ nechala volnou ruku, a Alber tak mohl naplno dokázat svůj neuvěřitelný cit pro estetiku a krejčovský talent. Lanvin byl pověstný svými lichotivými, elegantními siluetami, jednoduchým střihem a dokonalou krejčovinou. Samotný Elbaz tvrdil, že více je více, a proto dnes ke značce neodmyslitelně patří výrazné a třpytivé doplňky. Zavzpomínejme společně na několik z jeho nezapomenutelných přehlídek.

Čisté, intenzivní emoce. Móda není o designu, ale o pocitech a příbězích.


V první kolekci podzim/zima 2002/03 se zaměřil hlavně na šaty, protože jsou podle něj krásné, elegantní a jednoduché. Soustředil se na asymetrii (která se jeho tvorbou prolínala po celou dobu – například často modelkám nasadil jen jednu výraznou náušnici), materiály a ženskost, tu šatům dodal mašlemi, volány a barvami.



V kolekci jaro/léto 2012 si hrál s dualitou a různými pohledy na ženskost. Alber viděl v ženách jejich křehkost i sílu a uvědomoval si, že v moderním světě musí být ženy schopné pracovat s oběma těmito stránkami – to reflektoval v kolekci, která čítala spoustu vzájemně kontrastních prvků.



Kolekcí podzim/zima 2012/13 oslavil 10 let působení v Lanvin. Zároveň ale kolekce oslavuje i Elbazův neuvěřitelný úspěch v módním světě, jenž se jen o pár let dříve (při vyhazovu z YSL) zdál nedosažitelný – to vše podtrhuje silná píseň You Don’t Own Me od Lesley Gore.



Elbazovu neuvěřitelnou píli, laskavost, nadšení a nakažlivou dobrou náladu krásně vykresluje dokument ALBER ELBAZ & LANVIN (2011), který zobrazuje, jak probíhá stresujících 48 hodin před přehlídkou. Každému, kdo by rád nahlédl do zákulisí světových týdnů módy, doporučujeme 40-minutový dokument zhlédnout!



V Lanvin působil Elbaz až do roku 2015, kdy se rozhodl si chce od světa módy na chvíli odpočinout. Při svém návratu v roce 2021 uvedl na trh vlastní módní značku AZ Factory, která reflektuje Elbazův inkluzivní přístup, lásku k řemeslu a úctu k ženám a jejich tělům, stejně jako k přírodě a naší planetě. Kvůli pandemii představil poselství značky a svou první kolekci (jaro/léto 2021) online, a do pomyslné první řady jsme tak mohli usednout společně s Annou Wintour i my, přímo z našich obýváků.



A pokud chcete porozumět tomu, o jak laskavého a talentovaného vizionáře módní svět přišel, nechte se unést videem SHOW FASHION společně s námi.

Josefína Joštová

Mám ráda lidi plný barevných myšlenek a černý kafe a humor. Učím se španělsky, protože plánuju důchod strávit na prosluněný španělský pláži se sangríou v ruce. Do tý doby toho ale chci ještě hodně stihnout a po cestě se toho ještě spoustu naučit. A alespoň část z toho tady s váma sdílet.

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *