Rozhovor: Jak najít v práci štěstí a spokojenost a proč hledání vášně není nejlepší nápad?

Lucie Václavková svým klientům pomáhá ve chvílích, kdy sami nevědí kudy kam na trhu práce. Kromě konzultací vede kurzy a webináře, natáčí podcasty a píše. Na její články se teď můžete těšit i u nás V Zákulisí. Jak vás kariérový poradce může podpořit a co musíte zvládnout sami? A jaké jsou teď trendy na trhu práce?

Kde můžu najít kariérového poradce?

Kariérové či výchovné poradce najdete už na základních či středních školách, kde podporují studenty při sebepoznání, provázejí je výběrem školy a volbou povolání, seznamují je s fungováním trhu práce a čím dál častěji také učí tvořit vlastní kariérní portfolio. Studenti vysokých škol pak mohou využít služeb kariérních center, která nabízejí poradenství, kurzy, pořádají kariérní dny a někdy i pomáhají získat první pracovní zkušenosti. Dostupné jsou i poradenské služby na úřadech práce v informačně poradenských střediscích, pomoc nabízejí i neziskové organizace a také kariéroví poradci a koučové na volné noze, mezi které patřím i já. Další najdete v katalogu kariérových poradců.

Jak bys svou práci charakterizovala?

Kariérové poradce vnímám jako takové průvodce světem práce. Pomáháme klientům se v tomto světě dobře orientovat tak, aby dokázali nacházet a využívat profesní příležitosti. Učíme je zmapovat a pojmenovat jejich nejdůležitější dovednosti, zkušenosti, znalosti a úspěchy, aby věděli, co vlastně můžou nabídnout potenciálním zaměstnavatelům či klientům. Společně pracujeme na osobní prezentaci (CV, Linkedin) a budování sítě kontaktů, protože ty nám na naší profesní cestě mohou významně pomoci. 

S čím za tebou chodí lidé nejčastěji?

Většinou když se nachází na profesní křižovatce. Například jsou nespokojeni v zaměstnání či podnikání a chtějí změnu. Nebo už se do změny pustili, ale dostali se do slepé uličky a potřebují nasměrovat dál. Nejčastěji se na mě ale obracejí lidé v náročnějších situacích, chtějí třeba úplně změnit obor, přecházejí z podnikání do zaměstnání (či naopak) nebo se například vracejí na trh práce po delší pauze.

Potřebujete poradit se životopisem? Článek zde

Jak s klienty na jejich cílech pracuješ?

Využívám různé metody a techniky. Vždycky záleží na konkrétní zakázce klientky (pracuji převážně se ženami) a fázi naší spolupráce. Někdy převažuje spíš informačně poradenský přístup (informace o trhu práce), jindy spíš koučování (hledání profesní vize). Ráda sahám ke kreativním technikám, jako jsou obrázkové karty, myšlenkové mapy nebo příběhy, protože ty nám pomáhají objevit to, co je nám běžně skryté. 

A co naopak neděláš?

Nenabízím rychlá instantní řešení a odpovědi, protože na ně sama moc nevěřím. Nemám křišťálovou kouli, ze které bych věštila silné stránky nebo ideální práci. Spíš se snažím dát tomu zmatku, se kterým lidé přicházejí, nějaký rámec. Položit ty správné otázky. Nenajdu práci za klienta. Podpořím ho ale tak, aby to zvládl sám a vzal kariéru do vlastních rukou.

Který z problémů, s nimiž za tebou lidé chodí, je na vyřešení nejtěžší? 

Určitě změna oboru, zvlášť když rozdíl mezi původním a novým je opravdu velký. 

Jak dlouho spolupráce obvykle trvá?

To je velmi rozmanité. Jedna konzultace může stačit, když klientka řeší jednorázový problém, například si chce říct v práci o víc peněz nebo chce zpětnou vazbu na svůj životopis. Pokud ale klientku provázím větší změnou, potřebujeme času více, orientačně tři až pět setkání. 

Od čeho se to odvíjí?

Záleží, jestli jste měli v minulosti chuť a čas na sobě pracovat a v čem už třeba máte jasno. Čím méně odpovědí máte v sobě, tím více jich musíme hledat společně a o to delší cesta nás čeká. Ještě pořád nejsme moc zvyklí se zastavit a zvědomit si, co vlastně v životě a v práci prožíváme, co nám jde a co ne, co nás baví, co nás naopak ubíjí, a co potřebujeme pro naši spokojenost. 

Proč je sebereflexe tak důležitá?

Setkala jsem se s případy, kdy lidé kvůli nespokojenosti několikrát měnili práci, ale pořád se jim nepodařilo objevit místo, kde by jim bylo dobře. A to proto, že si nedopřáli čas na sebereflexi – co je motivuje, jaké podmínky potřebují, aby byli spokojeni, a také co umí a chtějí dělat. S přibývajícími zkušenostmi toho dokážeme spoustu, ale ne všechno nám dává smysl a dělá radost. Pak si potřebujeme ujasnit, co dělat dál a co opustit.

A co další problémy dnešní doby?

Například hledání vášně. Mnoho lidí uvízne na tom, že se jim nedaří „tu pravou” vášeň najít nebo mají mnoho zájmů a nedokážou si vybrat. Nebo zjistí, že jim vášeň složenky nezaplatí. Některé výzkumy dokonce ukázaly, že lidé velmi zapálení pro svoji práci jsou náchylnější k vykořisťování a využívání ze strany zaměstnavatelů či klientů.

Co tedy hledat místo vášně?

Snaha najít ideální dream job, může vést k rozčarování až frustraci. To však neznamená, že bychom museli na naše potřeby či zájmy rezignovat. Řadě lidí vyhovuje mít „dostatečně dobrou práci”. Takovou, kde máte slušné pracovní podmínky, fajn kolegy a šéfa, férovou odměnu… A své další zájmy realizovat mimo zaměstnání, bokem, třeba i zdarma. Navíc svoje zaměstnání ani podnikání nemusíte považovat za něco definitivního, ale máte slušnou šanci ladit jejich obsah i podmínky své práce (tzv. job crafting).

Na co se ptát, když chceme najít nebo vytvořit práci, která s námi bude ladit?

Co je důležité pro vaši spokojenost a motivaci (pracovní podmínky a hodnoty)? V čem jste dobří (kompetence)? Co vás naplňuje, přináší radost, nadšení, energii (flow)? Co vás zajímá (zvědavost)? Co vás pálí (problém)? S jakými lidmi chcete pracovat (kmen)? Za co vám zaplatí (peníze)?

Jaké jsou teď další trendy na trhu práce? A jak to ovlivnil covid a válka na Ukrajině?

S covidem došlo ke skokovému zvýšení práce z domova. Mnozí zaměstnanci tuto možnost vítali a hodně negativně vnímají tlak firem návrat do kanceláří. V současné době má možnost pracovat z domova necelá třetina zaměstnanců (podle LMC), což je méně než během covidu, ale víc než před vypuknutím pandemie. Nadějně vypadá i rozšíření částečných úvazků, kterých máme ve srovnání se zahraničím stále málo. Potřebují je nejen studenti, rodiče a pečující, lidé v předdůchodovém věku, ale také třeba uprchlíci z Ukrajiny, mezi kterými převažují maminky s malými dětmi. 

Pracujete rádi z kavárny? Tohle je seznam těch, kde vám to půjde nejlépe.

Čekají nás nějaké změny?

Rýsuje se podpora částečných úvazků pro firmy v podobě slev na sociálním pojištění, což by mohlo motivovat zaměstnavatele k tomu, aby nabízeli částečné úvazky více. Mzdy stále rostou, protože přetrvává nedostatek lidí na trhu práce, a to nejen na vysoce kvalifikované pozice. Lidé kvůli nejistotě spojené s pandemií a válkou nebyli ochotní práci měnit, protože se báli šlápnout vedle. V posledních měsících se ale podle společnosti Manpower situace mění a počet lidí, kteří chtějí změnit práci kvůli penězům, vzrostl o 30 až 40 procent. Firmy stále plánují nabírat zaměstnance a také plánují investovat do jejich vzdělávání a rozvoje. 

Jak bychom se tomu měli přizpůsobit my?

Doporučuji nespoléhat na nedostatek lidí na trhu práce, ale přiložit ruku dílu a pracovat na sobě. Zvlášť když chceme najít novou práci nebo třeba měnit obor. V současné době se už nemáme na co vymlouvat, protože se můžeme vzdělávat 24/7, na dálku, od profíků z celého světa. Takže pokud se vám nedaří, zkuste se zeptat sami sebe, co pro to můžete udělat.

A co by naopak měla firma splňovat, aby v ní chtěli lidé pracovat? 

Každý z nás má trochu jiné potřeby, ale například podle letošního průzkumu JobsIndex jsou pro spokojenost a motivaci zaměstnanců nejdůležitější dobré vztahy a atmosféra na pracovišti spolu s pracovními podmínkami. Velkou roli hraje i nadřízený, organizace práce a spravedlivé odměňování. Negativní pocity v práci jsou nejčastěji spojeny s nedostatkem uznání, přemírou práce, odcizením a rutinou. Když jsem toto téma řešila s mými klientkami, většina z nich také zmiňovala potřebu autonomie a flexibility. Jak ovšem ukazuje poslední vývoj z trhu práce, rostoucí roli bude hrát výše mzdy, protože lidé začínají velmi významně pociťovat rostoucí inflaci.

Anna Basiková

Hodně čtu, nepiju kafe, miluju cestování, řezaný kytky, podzim a dlouhý procházky po lese. Učím se švédsky a taky znakovku. Napsala jsem knížku, píšu články a taky dělám v PR a trochu v marketingu. Nikdy mě nenapadlo založit vlastní časopis, ale díky bohu se to stalo. Přeju si, aby vás to tu bavilo.

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *