Filmové a seriálové tipy od Honzy: Don’t Worry Darling, Blonde nebo Banger

Jaký je dlouho očekávaný snímek s Harrym Stylesem v hlavní roli nebo český film točený na iPhone? A co dalšího jsem za uplynulý měsíc stihl zkouknout a rád vám to (ne)doporučím dál?

Blonde – film, Netflix

Marilyn Monroe je jméno, které nebude jen tak zapomenuto a její příběh se už podruhé za pár let dočkal zfilmování. Před pár lety jste mohli vidět průměrný a neurážlivý My Weekend with Marilyn, kde si ji zahrála herečka Michelle Williams.

Nový film Blonde od režiséra Andrewa Dominika, který je zároveň adaptace fiktivní knihy o Marilynině životě, do hlavní role obsazuje kubánskou herečku Anu de Armas. To je poměrně odvážné rozhodnutí, ale do role se transformuje perfektně – až na silný akcent, který je občas rušivý. Ale jedno je jisté – určitě o ní letos uslyšíme na Oscarech.

Výkon a vizuál tříhodinového filmu je to jediné, co je na něm dobré, Marilyn film degraduje a dehonestuje, dělá z ní 2D postavu, kterou rád fetišizuje a nechává co nejvíce trpět, v čemž se režisér asi vyžívá. Překvapuje mě, že tento film v tomto formátu vůbec vznikl.

hodnocení: 4/10

Monster: The Jeffrey Dahmer Story – minisérie, Netflix

Stejně jako Marilyn i sériový vrah Jeffrey Dahmer není adaptovaný pro diváky poprvé. Po dvou neúplně úspěšných filmech se příběhu chopil režisér Ryan Murphy, který nyní tvoří obsah exkluzivně pro Netflix. A jedná se rozhodně o nejpovedenější verzi, přestože je trošku problematická v romantizaci některých aspektů příběhu a vyjádřili se proti ní i pozůstalí obětí.

Příběh není zaměřený čistě na Dahmera, ale i na všechny kolem a je zasazený také do hlubšího tématu dobového rasismu a homofobie (Dahmer vraždil hlavně homosexuální muže jiné barvy pleti). Geniální výkon podává jak Evan Peters v hlavní roli, tak Richard Jenkins jako jeho otec vyrovnávající se s tím, co jeho syn, kterého miluje, spáchal. A zapomenout nesmíme ani na Niecy Nash, která hraje sousedku, jež přes zeď slyší, co se děje v Dahmerově bytě.

hodnocení: 9/10

Don’t Worry Darling – film, kino

Režisérka Olivia Wilde se po debutu Booksmart vrací s ambiciózním snímkem, ve kterém v hlavních rolí září Florence Pugh a zpěvák Harry Styles. Film vypráví i o idylickém městečku s  tajemstvím, kde se samozřejmě začnou brzy dít podivné věci.

Bez spoilerů je to ten typ filmu, který je z 80 % založený na velkém twistu. Ten však ale přijde až moc pozdě a zároveň není tak silný, aby na něm mohl být celovečerní film založený. To by zvládla tak maximálně epizoda Black Mirror.

Kromě toho je ale nádherně nasnímaný a plný úžasné výpravy a jeho hlavním plusem je obsazení Florence Pugh. Bohužel Harry Styles vedle ní často vypadá dost nepatřičně, i když nehraje špatně.

hodnocení: 6/10

Do Revenge – film, Netflix

Jak by asi vypadaly Mean Girls, kdyby je někdo natočil o 20 let později? Asi tak jako film Do Revenge. Ten si z komedií z přelomu tisíciletí bere jako inspiraci jen to nejlepší a připravuje novou instantní klasiku, která má mnohem lepší twist než Don’t Worry Darling a k tomu plno skvělých postav i hlášek.

Vypráví o dvou holkách, které se jedna za druhou mstí jejich středoškolským nemesis a je over the top v tom nejlepším slova smyslu. Camila Mendes ze seriálu Riverdale konečně ukazuje, že opravdu umí hrát a Maya Hawke jí zdatně sekunduje. 

hodnocení: 8/10

Jan Žižka – film, kino

Největší a nejdražší český film? To už přece něco musí znamenat. Opak je ohužel pravdou. Ambicióznost se megalomanskému projektu Petra Jákla nedá upřít. Film je připravený pro zahraniční publikum, plný hollywoodských a evropských slavných herců, s akčními sekvencemi jako z Game of Thrones, pořádnou dávkou brutality a scénářem kompletně v angličtině.

Ač je to asi nejlépe udělaný český projekt pro zahraniční diváky, tak to je tu i největším kamenem úrazu. Místo tehdejší politiky a husitského náboženství se film soustředí na milostný příběh Žižky a paní Kateřiny, snoubenky Jana z Rožmberka. Příběh nejslavnějšího českého vojevůdce tak redukuje na milostný trojúhelník a nesmyslné běhání po lese. Z historické přesnosti se pak Jakl vyvlíká tím, že film mapuje život Žižky v letech, kdy o něm nevíme skoro nic.

hodnocení: 5/10

Hacks – 2. série, HBO Max

V Česku tento seriál zatím nemá příliš pozornosti, což je škoda, protože je skvělý a posbíral už plno televizních cen. Je to taková klasická HBO dramedie, která vypráví příběh stárnoucí stand-up komičky, která je za vrcholem své kariéry, ale nehodlá se vzdát, a tak neochotně přijímá pomoc začínající a kontroverzní scenáristky.

Seriál je komplet založený na chemii mezi dvěma hlavními postavami a funguje skvěle, a to jak v dramatických, tak komediálních chvílích.

hodnocení: 8/10

BANGER. – film, kino

Banger je prostě banger, asi ta nejsvěžejší věc z české filmografie, jakou jsme za poslední dobu viděl. Vlastně bych takový film od českého režiséra ani nečekal, a to je super. Je natočený na iPhone a jako snad první český film perfektně vystihuje současnou generaci Z a její návyky a problémy. Hlavně má dobře napsané dialogy podle toho, jak lidé skutečně mluví.

Adam Mišík exceluje v roli dealera, který musí za jeden večer sehnat peníze na featuring se Sergejem Barracudou, ale největší scene stealer tohoto filmu je bez pochyby Marsell Bendig jako jeho drogově závislý kamarád Láďa.

Více o Bangeru si přečtěte tady!

hodnocení: 8/10

Ticket to Paradise – film, kino

Párování George Clooneyho a Julie Roberts je Hollywoodem dávno osvědčené. Nově na něj vsadila i komedie Ticket to Paradise: v té hrají rozvedený pár, který se nenávidí, ale musí spolu jet na Bali vymluvit své dceři vdavky s místním farmářem – což je taky jediná věc, na které se shodnou.

Právě Clooney a Roberts jsou na filmu to nejlepší, hlavně díky jejich skvělému back and forth hádání se a dobře napsaným či zaimprovizovaným vtipům. Do karet filmu hraje i úžasný exotický setting, ale bohužel trošku ztrácí dech v poslední čtvrtině, kdy se schyluje k až moc očekávanému happy endu.

hodnocení: 6/10

Selling the OC – 1. série, Netflix

Selling Sunset je snad největší reality show guilty pleasure, jaké Netflix kdy vyprodukoval. Po několika sériích jsme se dočkali tragického spin-off seriálu Selling Tampa loni a letos Selling the OC, který je více spojený s původní kanceláří hollywoodských makléřů.

První série se původní show nemůže rovnat, ale poměrně solidně představuje nové postavy i problémy. Zajímavým prvkem je, že realitní kancelář tentokrát není čistě ženská, takže se můžete spolehnout i na pořádná vztahová dramata.

hodnocení: 5/10

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *