přečteno za leden_ženy z bohnic

Nová várka knižních tipů.

Ženy z Bohnic – Edna Nová

Autorka strávila pět měsíců v léčebně v Bohnicích, kde si prošla elektrošokovou terapií, spolykala tunu léčiv a zažila nekonečno hodin psycho sezení. A napsala o tom knihu. Ale ne ledajakou. Dvanáct krátkých příběhů o ženách, které v Bohnicích potkala. Moc se mi líbí styl, jakým je knížka napsaná. Různé metafory, odbočky, přirovnání, náznaky. Zajímavé, milé, smutné, dobré. Přečtěte si ji. 

Purpurový ibišek – Chimamanda Ngozi Adichie

Před pár měsíci jsem od Chimamandy četla její bestseller Amerikána a i když byla první půlka trochu zdlouhavá, nakonec se mi kniha moc líbila. Po její prvotině (která u nás vyšla teprve nyní) jsem proto sáhla už s jistotou, že to bude dobré čtení. A bylo. Pokud se vám líbila Vzdělaná od Tary Westover, tuhle knížku určitě musíte mít. Patnáctiletá Kambili a její starší bratr Jaja žijí v Nigérii a patří mezi místní vyšší třídu. Nic ale není tak idylické, jak to na první pohled vypadá. Kambilina otce totiž okolí uctívá jako velkorysého člověka, zároveň je ale šíleně pobožný a doma se chová jako despota, tyran a psychopat. Drsné, smutné, skvělé!

Mezipřistání – Matěj Hořava

Za svůj debut Pálenka získal Matěj Hořava před několika lety Magnesii Literu v kategorii Objev roku. A jeho podzimní novinka není o nic méně kvalitní. Autor v krátkých textech vypráví o svém životě v gruzijském Tbilisi a občas ve vzpomínkách zabloudí i do Česka, na Kavkaz nebo do Banátu. Příjemné a odpočinkové čtení na dlouhé zimní večery.

Anna Basiková

Hodně čtu, nepiju kafe, miluju cestování, řezaný kytky, podzim a dlouhý procházky po lese. Učím se švédsky a taky znakovku. Napsala jsem knížku, píšu články a taky dělám v PR a trochu v marketingu. Nikdy mě nenapadlo založit vlastní časopis, ale díky bohu se to stalo. Přeju si, aby vás to tu bavilo.

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *