S rozhovorovými pořady se roztrhnul pytel. Které stojí za pozornost?

V poslední době nám přijde, že kdo nemá svůj podcast, jako by nebyl. Zvlášť oblíbené jsou pak ty, ve kterých do mikrofonu nemluví pouze jeden, ale jsou vedeny jako rozhovory. Které máme v playlistu my?

V Zákulisí

Už jste to slyšeli? Právě touto otázkou začíná znělka našeho podcastu, o kterém (doufáme), jste už slyšeli. Pokud ne, napravte to TADY. Důvod, proč jsme s tímto rozhovorovým pořadem začaly, byl jednoduchý. Vedeme rozhovory se zajímavými a inspirativními lidmi a přišlo nám líto, ochudit vás o jejich autentické verze.

I když si myslíme, že psané rozhovory mají a vždy budou mít v našem magazínu své místo, podcastový formát ukazuje danou osobnost v jiném kontextu, s upřímnou energií a často přímo vystavenou našim záludným a konfrontačním otázkám. A věřte nám, že bezprostřední reakce hostů stojí opravdu za to.

Zajímá vás, kdo další po Lence Kermes, Leoně Skleničkové, Markétě Kuče a Honzovi Bicanovi usedne před mikrofon? Sledujte nás na herohero.co, kde se dozvíte víc zákulisních informací.

Spotlight

V rozhovorových podcastech pozorujeme jeden zásadní trend. Zakládají si ho především lidé, kteří po několika letech odešli ze zaběhnutých médiích. Že by znak nového začátku? Osobně si myslím, že rozhovorů není nikdy dost a velmi mě baví, jakým lidem dávají Světlana Witowská a Linda Bartošová ve svém pořadu Spotlight prostor.

Vedení rozhovorů už nemusí být tak blízké úplně každému, a proto doporučuji poslechnout alespoň jeden rozhovor vedený Lindou a jeden Světlanou a pak se rozhodnout. Pro kontext je zajímavé říct, že obě dvě dřív pracovaly v České televizi, nyní natáčejí pod vydavatelstvím Economia, které koncem roku rozvázalo partnerství s populární internetovou televizí DVTV.

Michaelův Mashup

Po odchodu z DVTV se novinář Michael Rozsypal rozhodnul, že vsadí na úplně novou kartu a založí si vlastní lifestylový pořad s názvem Michaelův Mashup. Sám k tomu říká následující: „Rozhovorů je moc! Pořadů je moc! Debat jeden na jednoho je moc! Michaelův Mashup bude něco úplně jiného. Hosté dostanou otázky, které ještě nedostali.“ Zní to velmi ambiciózně, a tak jsem se na natáčení jednoho z prvních dílů vydala osobně.

Michaelův Mashup je totiž postaven na interakci s hosty v publiku, a tak si na něj budete moci koupit lístky a stát se jeho součástí. Pořad je postavený na dvojicích hostů, které byste k jednomu stolu neposadili, ale nakonec se mají prolnout jako ten správný mashup.

Zhlédnout ho můžete již brzy na Streamu, Youtube a na Herohero. Je to osvěžující nový žánr, ale s tvrzením typu, že moderátor hostům položí otázky, které ještě nedostali, bych byla opatrná. Zvlášť pokud se jich ptáte na to, co je jejich nejoblíbenější jídlo.

Emma x Bali supported by Esquire

Máme rádi časopis Esquire, a tak nám nesměla uniknout ani tato podcastová série z Bali, kterou moderuje Emma Smetana. Líbí se mi výběr hostů i jiné prostředí, nicméně kvalita zvuku znepříjemňuje poslech na hlučnějších místech, jako je například tramvaj. První dva hosté super, uvidíme, zda se technická stránka do příště vyladí.

LOG

Novinkou na české podcastové scéně je i Karel Kovář alias Kovy, který po podcastu s Terezou Salte Linka přichází se solo projektem LOG. I když se nejedná přímo o rozhovorový formát, Karel v úvodním představení slibuje, že některá témata rozebere s hosty. Vzhledem k jeho přehledu i intelektu si mnohdy vystačí sám a nás to prostě baví. Pro co jste vy? DiaLOG, nebo monoLOG?

Aust

Šéfredaktor Médiáře Ondřej Aust si do svého nového podcastu Aust zve všechny, co hýbou světem médií a marketingu. Zajímavé, odborné a přitom přátelsky vedené rozhovory vás uvedou do kontextu toho, co se aktuálně v těchto oborech řeší. Zvlášť doporučuju první dvě epizody s Čestmírem Strakatým a Janem Rozkošným z DVTV.

*Bonus – (Ne)blázni

Nedávno jsem objevila podcast (Ne)blázni novináře Tomáše Poláčka, který jinak dělá rozhovory pro magazín Reportér. Tomáš podle mého patří k těm nejnadanějším, kteří u nás dokážou vést rozhovor, a proto ho zařazuji do tohoto žebříčku i přes to, že rozhodně není nováčkem.

Je vtipný, milý, nezastírá subjektivní názor na některé věci, čímž je nejen sympatický, ale především upřímný. S hosty rozebírá velmi osobní témata, do kterých je ale netlačí. Skvělý je díl například s hudebníkem Martinem Chobotem, hercem Miroslavem Hanušem nebo violoncellistkou Terezií Kovalovou. Poláček je takový můj nový Čestmír.

Klára Dedková

Od malička jsem si přála pracovat v módním časopise, ale když se můj sen splnil, zjistila jsem, že chci ještě něco víc – sedět v kavárně a pracovat na něčem vlastním. Miluju všechny ty holčičí věci, jako jsou kabelky, rtěnky nebo podpatky, ale dokážu ocenit také klasickou hudbu, kvalitní filmy, víno, architekturu nebo svíčkovou od babičky. Jsem posedlá parfémy, svíčkami a vším, co voní. Mužů nevyjímaje.

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *