Za architekturou nebo za pohádkami? Víme, kam vyrazit během vánočních svátků

Přemýšlíte, co budete během letošních svátků dělat? Nechce se vám strávit celý týden na gauči s plnou pusou bramborového salátu? Máme pro vás pár tipů. Procházky po Praze, výlety na české hrady a zámky a nový kreativní hub jen pár kroků od Staroměstského náměstí.

Open House

Již tradičně pořádá Open House Praha na Štědrý den komentované procházky za architekturou. Ta první vás zavede na Žižkov, kde nahlédnete do unikátní Betlémské kaple, postavené v kubistickém duchu. V rámci druhé procházky odhalíte tajemství vil Petschků v Bubenči. Ti tady vlastnili více než desítku domů a na procházce zjistíte, kde bydleli jednotliví členové pražské větve rodiny, ale i celou řadu dalších zajímavostí z jejich historie.

Třetí adventní neděli můžete vyrazit na procházku Olšanskými hřbitovy. Budete mít jedinečnou možnost prohlédnout si místní čtyři kaplové hrobky, které jsou díky restaurátorským zásahům opět k vidění v celé své kráse. Nemineme ani místo posledního odpočinku Antonína Viktora Barvitia a funerální díla dalších významných českých architektů.  

Vstupenky lze koupit v Kalendáři akcí nebo na Goout.net

Výlet za pohádkami

Vánoční svátky jsou neodmyslitelně spjaté s pohádkami. A řada z nich se natáčela ve středních Čechách, které dokonale ladí s atmosférou pohádkových příběhů. Mezi nejoblíbenější vánoční pohádku patří Anděl Páně režiséra Jiřího Stracha, kterému učarovaly  interiéry hradu Český Šternberk. Napříč celým příběhem se objevuje i další středočeský hrad, Křivoklát.

Málokdo o vánočních svátcích vynechá pohádku S čerty nejsou žerty. V hlavní roli se objevil vodní mlýn Střehom v Českém ráji. Chalupu Petra Máchala, která vůbec neztratila na svém půvabu, najdete v této středočeské obci. Jako kulisa příběhu Petra a čerta Vraníka posloužil také zámek a park v Průhonicích.  

Mezi hrady a zámky středních Čech, které se nejčastěji objevují v pohádkách, patří hrad Točník, Křivoklát, zámek Žleby, Kačina nebo Dobříš. Právě na zámku Dobříš a v přilehlém anglickém parku se odehrála část děje další známé pohádky – Princezna ze mlejna. O princezny nemá nouzi ani hrad Točník, který poznáte v pohádkách Princezna zakletá v čase nebo Korunní princ.  

Jedna z novějších pohádek z roku 2020 – O vánoční hvězdě, zavede diváky na zámky Kačina a Žleby. Druhý jmenovaný je velkolepým romantickým sídlem, který obklopuje anglický park a obora a natáčely se tu i další pohádky jako Nejkrásnější hádanka nebo Tři bratři. Zámek Konopiště nedaleko Benešova se zas objevil v pohádce Jak se budí princezny.  

Kreativní hub Sláva

Autorská móda, prostor pro setkávání i coworkingová dílna. To vše nabízí nový fashion concept store a kreativní hub SLÁVA! v Celetné ulici blízko Staroměstského náměstí. Nový prostor v barokním Paláci Hrzánů z Harasova vznikl podle návrhů architektů A8000 v úzké spolupráci s realizátorem projektu – platformou Skin On The Market. 

Srdcem celého prostoru je centrální meeting a chill-out zóna. Střetávají se zde designéři, nakupující i potenciální zákazníci. Využít mohou bar či místo pro klidné schůzky. Další zónou je showroom s chytrým mobilním molem fungujícím pro přehlídky i jako piedestal pro kurátorské vystavování vybraných modelů.

Třetí funkční složkou je coworkingová dílna zaměřená na textilní design. Tento fashion hub, jehož podobu budou v blízké budoucnosti navrhovat studenti ČVUT podílející se na realizaci celého projektu, bude nabízet moderní technické vybavení, které mohou mladí designéři sdílet.

Anna Basiková

Hodně čtu, nepiju kafe, miluju cestování, řezaný kytky, podzim a dlouhý procházky po lese. Učím se švédsky a taky znakovku. Napsala jsem knížku, píšu články a taky dělám v PR a trochu v marketingu. Nikdy mě nenapadlo založit vlastní časopis, ale díky bohu se to stalo. Přeju si, aby vás to tu bavilo.

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *