Jak si o Vánocích odpočinout a necítit se provinile? 5 tipů, jak na to

Taky máte o Vánocích pocit, že si odpočinek nezasloužíte? Že jste nestihli všechny pracovní povinnosti, které jste měli na To do listu, a potřebujete využít sváteční čas a všechno dohnat? Abyste ale nabrali sílu na nový měsíc (a rok), relax je právě ta položka na seznamu úkolů, kterou byste si měli na konci prosince odškrtnout.

Prosincový stres dohnal snad každého zaměstnance, freelancera i podnikatele. Před koncem roku to totiž každoročně vypadá, jako by neměl přijít žádný další. A tak se snažíme dohnat všechny resty, potkat všechny známé, stihnout všechny vánoční večírky… A 24. padneme na gauč a než se vzpamatujeme, je zase 2. ledna a my skáčeme rovnýma nohama do dalšího zápřahu.

A to ani nemluvíme o tom, že spousta z nás potřebuje mít o Vánocích všechno dokonalé. Nádherně zabalené dárky, perfektně naklizený byt, napečené hromady cukroví (samozřejmě z domácího těsta), k tomu litry vaječňáku podle babiččina receptu, v diáři objednávku na mani i pedi, a v telefonu uložený recept na vánoční hostinu o sedmi chodech.

V lednu se pak divíte, že jste si nejenom vůbec neodpočinuli, ale že se vaše energie blíží k nule. Jak si tedy o Vánocích odpočinout a nic si nevyčítat?

1. Reálná očekávání

Nechceme vás podceňovat, ale pravděpodobně nemáte super schopnosti. A zvládnout během svátků pracovat, odpočívat, setkávat se s rodinou a ještě u toho vypadat hezky je téměř nadlidský úkol. Ujasněte si priority a těm se věnujte.

Hrnete před sebou spoustu pracovních úkolů a ne a ne je dokončit? Sepište si seznam úkolů na leden. Ulevíte hlavě a dokážete se víc soustředit na tolik potřebný relax. Navíc vám pak po svátcích půjde práce mnohem rychleji, než když budete makat s jazykem na vestě.

2. Plán bitvy

Pokud víte, že máte s odpočinkem problémy, naplánujte si vánoční program tak, aby v něm 1) nic nepřipomínalo pracovní povinnosti a 2) neměli jste na ně čas. Objednejte se na masáž, naplánujte romantický výlet a zajděte do toho bistra, o kterém teď všichni mluví.

My doporučujeme:

3. Řekněte si o pomoc

Pokud je to jen trochu možné, nebojte se o své povinnosti s někým podělit. Chystáte večeři pro celou rodinu? Ať každý něco přinese. Připravujete marketingový plán na nový rok za celé oddělení? Jen ať si každý vypracuje svou část. Nosíte v hlavě spoustu věcí? Napište si je na papír.

4. Leden je taky měsíc

I když to tak v prosinci nevypadá, hned po něm přijde leden. A to je úplně stejný měsíc jako 11 dalších. Normálně se pracuje, jezdí na dovolené a chodí za kulturou. Není proto absolutně nutné, abyste všechno stihli právě v prosinci. Vaši kamarádi úderem 31. prosince nikam nezmizí. Takže sraz klidně můžete domluvit až na začátek nového roku, jakkoliv daleko se zdá být.

5. Evaluace

Abyste neměli pocit, že jen prokrastinujete, věnujte dostatek času ještě jedné důležité činnosti. Evaluaci, rekapitulaci, zhodnocení, říkejte tomu, jak chcete. Na chvíli se zastavte, běžte se projít nebo si uvařte čaj a uvelebte se do obřího ušáku, a zamyslete se nad tím, jaký byl váš rok 2023.

Co jste zažili? Koho jste potkali? Co se vám povedlo? A co naopak neklaplo tak, jak jste chtěli? Jak se ze svých chyb můžete poučit? Za co jste vděční? Jak jste se změnili? Na čem chcete ještě zapracovat? A ještě jedna důležitá otázka: kam směřujete?

Až zhodnotíte uplynulý rok, nezapomeňte pár myšlenek věnovat i tomu následujícímu. Co si přejete a co plánujete. Nechte myšlenky volně plynout, nezačínejte nic nového, jen se pomalu připravujte na nový rok 2024. Bude totiž přesně takový, jaký si ho uděláte.

Anna Basiková

Hodně čtu, nepiju kafe, miluju cestování, řezaný kytky, podzim a dlouhý procházky po lese. Učím se švédsky a taky znakovku. Napsala jsem knížku, píšu články a taky dělám v PR a trochu v marketingu. Nikdy mě nenapadlo založit vlastní časopis, ale díky bohu se to stalo. Přeju si, aby vás to tu bavilo.

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *