V Zákulisí se stylistou Filipem Vaňkem

Jednoho z nejznámějších stylistů u nás asi netřeba dlouze představovat. Filipovy zkušenosti i vytříbený vkus nadšeně sledujeme na jeho Instagramu i na stránkách módních časopisů, jako je Esquire nebo Harper’s Bazaar. Co nám o sobě prozradil?

Filip Vaněk dělá styling takovým osobnostem, jako je Leoš Mareš, ale také úspěšným manažerům a najmout si ho na nákupy můžete třeba i vy. Nám se líbí jeho bezprostřednost, která je evidentní i z našeho rozhovoru, a touha vychovat Čechy k lepšímu oblékání i jinému životnímu stylu. Oblékat se hezky a pečovat o sebe je totiž radost hlavně pro vás, a to ať jdete kamkoliv.

Jak začínáte svůj den?
Většinou kolem páté hodiny ranní a lhal bych, kdybych neřekl, že si udělám silné kafe a dám si cigaretu. Pak se věnuji administrativě, protože během dne se k e-mailu ani k dalším věcem moc nedostanu.

Co je největší benefit vaší práce?
Až na pár velmi malých výjimek určitě to, že se na ni těším i po těch 25 letech, co ji dělám. Často skoro nemůžu dospat, jak se do práce těším. Vnímám to jako největší dar a často děkuji bohu, že to tak stále mám. Je až s podivem, jak dlouho to funguje a kolik radosti mi to přináší.

Co byste nikdy nesdílel na sociálních sítích?
Po tom, co mi omylem na Instagram utekla fotka, jak dělám orální sex, je těžké říct, co bych nikdy nezveřejnil. Ale obecně své soukromí moc nesdílím, můj Instagram je spíše takový časopis. Ono pozlátko, které je myslím důležité k tomu, aby lidi motivovalo. Možná sen, řekl bych. Své soukromí, pocity nebo velmi osobní věci nesdílím a upřímně bych nikdy nesdílel ani děti, psy a ostatní věci, které masa adoruje.

Čí plus 1 byste chtěl být?
Možná to bude znít nabubřele, ale upřímně říkám, že jsem si zvyknul na to, že já mám vždy na pozvánce napsáno plus 1.

Kam chodíte na oběd?
Často se mi stává, že na oběd nemám moc času a bylo těžké ho v době korony řešit. Vždy se ale snažím si utrhnout aspoň 30 minut na to, abych si došel pro salát nebo polévku do Bakeshopu nebo Pastacaffé. Občas to řeším tak, že si polévku vezmu s sebou a sním si ji u přátel v butiku Burberry.

Čeho se bojíte?
Stárnutí. Nesnáším to a snažím se dělat vše pro to, abych ho oddálil. Naštěstí mi v tom pomáhá kamarádka Monika Kavková na klinice Be Elite Clinic. Taky se bojím české nátury a lidí, kteří se zaslepení pozlátkem módy v raném věku cpou do naší branže. Tím, co předvádí, kazí nejen časopisy, ale i obecný vkus u nás.

Co o vás moc lidí neví?
Že jsem velmi uzavřený člověk, který moc společnost nevyhledává. Miluji práci a v ní být v kontaktu s mnoha lidmi, ale opravdový Filip je jiný. Často velmi samotářský a je rád jen s opravdu velmi malou hrstkou opravdových přátel.

Jednou mi babička řekla, že pěkný holky nebrečí, ty chodí nakupovat. Tím se řídím.

Jak řešíte svoje bad days?
Úplně upřímně – jdu a koupím si něco překrásného a luxusního. Něco, co vůbec nepotřebuji a co si klidně obleču jen jednou. Čím větší bad day, tím dražší a úžasnější věc si pořídím. Jednou mi totiž babička řekla, že pěkný holky nebrečí, ty chodí nakupovat. Tím se řídím.

Kdo je vaše pravá ruka?
Moje pravá i levá ruka. Život mě totiž naučil, že pomoc můžeš hledat opravdu jen na konci svých vlastních rukou. Ale mám přítelkyni Zuzanu Strakovou, bez které bych takové projekty, jako je například Superstar, nezvládnul a můžu se na ni plně spolehnout. Oproti tomu můj, řekněme veřejný život na Instagramu, zase spravuje má druhá přítelkyně Kristýna Motrincová. Bez té bych nebyl tam, kde jsem.

Co uděláte jako poslední, než jdete spát?
Důkladně vyčistím obličej a následně o něj pečuji kosmetikou Colbert MD. Pak natřu celé tělo olejem a jdu spát.

V zákulisí, nebo na pódiu?
Obojí.

Ráno, nebo večer?
Ráno.

Zvát, nebo se nechat pozvat?
Jak od koho a jak na co.

Hodně, nebo málo?
Rozhodně HODNĚ.

Experiment, nebo klasika?
V módě, byť to tak nevypadá, je to v podstatě klasika, jen jinak kombinovaná. Například v sexu je to ale určitě experiment.

Klára Dedková

Od malička jsem si přála pracovat v módním časopise, ale když se můj sen splnil, zjistila jsem, že chci ještě něco víc – sedět v kavárně a pracovat na něčem vlastním. Miluju všechny ty holčičí věci, jako jsou kabelky, rtěnky nebo podpatky, ale dokážu ocenit také klasickou hudbu, kvalitní filmy, víno, architekturu nebo svíčkovou od babičky. Jsem posedlá parfémy, svíčkami a vším, co voní. Mužů nevyjímaje.

Doporučené články

1 komentář

  1. […] Yes, spicy témata we like! Ale určitě i spousta krásných rozhovorů – ať už se stylistou Filipem Vaňkem, striptérkou Syybilou nebo drag queen Fatale […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *