5 architektonických skvostů roku 2021, které musíte vidět

S blížícím se koncem roku každoročně sestavujeme žebříčky toho nejlepšího, co se letos událo. Nahlédněte s námi pod pokličku architektonických staveb, které by vám rozhodně neměly uniknout. Přinášíme přehled těch, které navzdory nepříznivému pandemickému roku 2020 neutichly a své brány v loňském roce otevřely.

Text: Kateřina Chalupová

Icefjord Centrum, Grónsko

Dánské architektonické studio Dorte Mandrup Arkitekter svou stavbou nejen nabídne unikátní pohled na mohutný grónský ledovec Sermeq Kujalleq, ale i upozorní na dynamické změny v jeho bezprostředním okolí. Icefjord Centrum v grónském městě Ilulissat, které se nachází asi 250 km od polárního kruhu, je místem, kde lze sledovat klimatické změny v akci.

Sloužit má ale nejen badatelům, unikátní pohled na odlamující se a odplouvající kusy zářivě bílého ledovce v kontrastu s místním drsným klimatem nabídne i zvídavým návštěvníkům.

Návštěvnické centrum je tvořeno dlouhou, zakřivenou budovou oblých hran, která z ptačí perspektivy připomíná bumerang. Vizuální ztvárnění kopíruje spojení s vodní hladinou i okolní přírodou a dokonale, zapadá do místní krajiny zapsané do seznamu kulturního dědictví UNESCO.

Grónské ledovcové centrum (staženo z archdaily.com)

Wormhole Library, Čína

Pavilon organických tvarů s kulatými otvory namísto oken propojující vše v jeden celek, to je knihovna atypických tvarů z dílny MAD architects s názvem Cloudscape of Haikou. Wormhole Library, jak se knihovně přezdívá, se nachází na pobřeží Haikou v provincii Hainan v Číně. 

Stavba přesahující časoprostor se smyslově zakřivenými stěnami se jeví jako červí díra. Zakroucené a zářivě bílé betonové stěny slouží nejen jako organická struktura, ale jako prvek propojující vše do jedné hmoty. Otvory připomínající díry pak umožňují kolosálnímu celku pomyslně dýchat a zaplavovat interiér přirozeným světlem.

Kromě knihovny, která pojme více než 10 tisíc knih, nabídne místo pro představení pod širým nebem nebo terasu s výhledem na jihočínské moře. Projekt je součástí dlouhodobého cíle místní vlády omladit zátoku Haikou, a to řadou pavilonů místních i zahraničních architektů.

Cloudscape of Haikou: Arch-Exist Photographer (staženo z www. arquitecturaviva.com)
Cloudscape of Haikou: Arch-Exist Photographer (staženo z www. arquitecturaviva.com)

Liget Budapest, Maďarsko

Uprostřed parku v srdci hlavního města Maďarska se ukrývá stavba architekta Soua Fujimota, která by neměla uniknout žádnému milovníkovi moderní architektury. Nachází se v téměř idylickém prostředí u jezera Városliget v největším budapešťském parku.

Projekt je součástí plánu přestavby Liget Budapest a oslavuje dlouhou historii maďarského vztahu k hudbě. Ten je patrný také v samotné realizaci stavby. Střecha pomyslně připomínající zvukové vlny, pod kterou stojí budova dokonale splývající s okolním parkem, z místa vytváří oázu, ve které jsou hudba a příroda v dokonalé harmonii.

Otevřený, prosvětlený a vzdušný interiér je inspirovaný mottem maďarského skladatele Zoltána Kodályho „Ať hudba patří všem!“. Stavba se otevře na závěr letošního roku.

House of Hungarian music: Varosliget Zrt (staženo z archdaily.com)
House of Hungarian music: Varosliget Zrt (staženo z archdaily.com)

Little Island Park, New York

Malý, umělý ostrov jako ze ságy Hvězdných válek – Little Island park od Heatherwick Studio bude místem, jež si určitě zamilujete. Betonové pilíře, které se na vrcholcích přirozeně rozšiřují do vlnící se struktury, připomínají květy vystupující z řeky.  

Unikátní a veřejně přístupný park se nachází namísto původního mola Pier 55. Má kopcovitou strukturu a o zahradní architekturu se postaralo studio Mathews Nielsen Landscape Architects neboli MNLA. Park nabízí řady cestiček, různé druhy posezení i místa pro sportovní využití.

Neopomenutelný je rovněž výhled na město. Pomyslná plovoucí zahrada potěší, překvapí i vytvoří místo, ve kterém se budete cítit jako na obláčku.

Little Island park: staženo z nytimes.com

Terra, Dubaj

Výstava EXPO 2021 v Dubaji opět překvapila a nabídla stavby, které nadchnou, překvapí i poskytnou prostor k zamyšlení. Jednou z těchto staveb je rozhodně Terra – Pavilon udržitelnosti od britského architektonického studia Grimshawa.

Uprostřed masivního trychtýře se nachází energetický strom pokrytý solárními panely a vyrobený z 97 % recyklované oceli. Okolo hlavního stromu jsou menší, které přispívají ke schopnosti pavilonu vyrábět veškerou elektřinu a vodu potřebnou k jeho fungování. Pokud se vydáte do Dubaje, tohle místo rozhodně nevynechejte.

Terra – Expo2020dubai.com

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *