Kosmetické poklady hodné královny. Čím se líčila Alžběta II.?

Ne všechno na královském dvoře zůstává opředeno tajemstvím. Kosmetika nedávno zesnulé královny Alžběty II. je toho důkazem. Stačilo totiž, aby promluvilo pár odborníků na kosmetiku a lidí z nejbližšího královnina okolí a produkty jsou náhle věcí veřejnou. Zajímá vás, čím se královna voněla a jaký odstín rtěnky používala nejčastěji?

Kosmetická taštička stejně jako šatník královny musí podléhat královské etiketě a protokolu. Nečekejte proto paletky třpytivých stínů na oči, červené rtěnky ani černé tekuté linky. Na rozdíl od královnina oblečení ale musí být make-up i odstín nehtů neutrální a přirozený.

Její švadlena Angela Kelly médiím prozradila, že královna se prý nejraději líčila sama a nesnesla pomoc profesionální vizážistky. Výjimkou byly ty nejslavnostnější okamžiky, jako jsou svatby, pohřby nebo vánoční televizní vysílání z Buckinghamského paláce.

Jedna rtěnka k šatům, prosím

Kromě švadleny o obsahu jejího toaletního stolku promluvily i zástupci známých značek, kteří údajně měli do paláce kosmetiku dodávat. I když to možná zní jako pokus o reklamu s nejznámějším influencerem světa, mnohé z nich oslovil přímo královský dvůr.

Například v roce 1953 u příležitosti Alžbětiny korunovace byla oslovena francouzská značka Clarins, aby královně navrhla vhodný odstín rtěnky k jejím šatům. Od Clarins královna používala i pečující krém na ruce a nehty Hand and Nail Treatment Care.

Koupelový a sprchový gel Molton Brown Rose Dunes, Toaletní voda Floris White Rose

Jak to voní v paláci?

Výhradní právo na dodávání kosmetických tělových produktů má anglická značka Molton Brown. Kromě krásných obalů si značka zakládá na tradičních postupech i lokálních ingrediencích, a tak není divu, že uhranula i královně.

O tom, jaké konkrétní vůně sprchových gelů a krémů její výsost používala, se však spekuluje. Vzhledem k tomu, že milovala růže, můžeme odhadnout, že minimálně jednou vyzkoušela i vůni Rose Dunes.

U britských kosmetických značek a vůni růží ještě zůstaneme. Podle odborníků, kteří se s královnou několikrát osobně setkali, používala parfém jemný a plný růží. Odhadují White Rose od značky Floris. Balení 100 ml seženete za necelé dva tisíce korun.

Pečující krém na ruce a nehty Clarins Hand and Nail Treatment Care
Ochranný krém s parfemací Elizabeth Arden Eight Hour
Rtěnka s hydratačním účinkem Clarins Joli Rouge
Hydratační rtěnka Elizabeth Arden Beautiful Color Moisturizing Lipstick

Elizabeth Arden jako součást rodiny

Veřejný obdiv královna vyznala kosmetické značce Elizabeth Arden, jež nese název podle své zakladatelky a legendární inovátorky v oblasti kosmetiky. Elizabeth Arden patřila mezi první, kdo v kosmetice uplatňoval vědecké inovace a zastával holistický přístup ke kráse.

Arden apelovala na ženy, aby svou pleť hydratovaly, vyhýbaly se přímému slunci a každý den cvičily jógu. Kosmetika Elizabeth Arden proto vždy usilovala především o to pleti prospívat, ne ji maskovat. Alžběta II. od této americké značky používala denní ochranný krém Eight Hour a také rtěnku Beautiful Color Moisturizing Lipstick v odstínu Wildberry.

Tak co na královské nezbytnosti říkáte vy? Zařadíte některé produkty i do své kosmetické taštičky? A nezapomeňte na korunku!

Klára Dedková

Od malička jsem si přála pracovat v módním časopise, ale když se můj sen splnil, zjistila jsem, že chci ještě něco víc – sedět v kavárně a pracovat na něčem vlastním. Miluju všechny ty holčičí věci, jako jsou kabelky, rtěnky nebo podpatky, ale dokážu ocenit také klasickou hudbu, kvalitní filmy, víno, architekturu nebo svíčkovou od babičky. Jsem posedlá parfémy, svíčkami a vším, co voní. Mužů nevyjímaje.

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *