Jak se ze snu stane celovečerní film? To ví herec a autor dramatu Moritz Štěpán Tuček

Co udělat pro to, aby se z vašeho snu stala realita, už ví třiadvacetiletý herec Štěpán Tuček. Jeho odvaha a cílevědomost jej dovedla až k reálným činům a práci na vlastním filmu. Kde a jak začít a proč k neexistujícímu filmu točit teaser se známými herci?

Mladého herce Štěpána Tučka jste mohli vidět na prknech Divadla Radka Brzobohatého, Horáckého divadla v Jihlavě nebo ve Slezském divadle v Opavě. Kromě toho se objevil v televizních seriálech Hlava medúzy, Specialisté nebo Šéfka, a jako dabéra ho můžete slyšet například v Avatarovi 2.

Nám se líbí především proto, že i navzdory svému mladému věku se rozhodl jít do něčeho vlastního, a jen nesedět a nečekat, až za ním životní příležitost přijde sama. Každému štěstí se přece musí jít trošku naproti.

Většina lidí tě zná jako herce, dabéra, ale já vím, že chystáš něco většího, a to vlastní film s názvem Moritz. Jak tě to vůbec napadlo?

Covidová doba mě přenesla od divadla k filmu, a tak jsem neustále přemýšlel nad tím, jak bych se v něm mohl angažovat. A co se nestalo, jednou v noci se mi zdál tak zajímavý a živý sen, že jsem se rozhodl ho zaznamenat a natočit.

Foto: Vendula Vichrová

O čem byl?

Neskutečně mě ohromil, okamžitě jsem věděl, že to téma má velký potenciál. Celé se to odehrávalo v historii, řekl bych baroko nebo klasicismus, a bylo to jak jinak než o lásce. Ne, skutečně, já jako nevinný mladý homosexuál jsem se zapletl do milostného trojúhelníku. V té době to bylo absolutní tabu a vedlo to až k fatální tragédii.

Co se dělo dál, koho jsi oslovil jako první?

Režiséra. Hned jsem věděl, že můj námět představím Marku Therovi, laureátovi ceny Jindřicha Chalupeckého, se kterým jsem spolupracoval už na filmu Golo, a tušil jsem, že by ho téma mohlo zaujmout. To se stalo a ke spolupráci jsme oslovili i známého kameramana Lukáše Milotu, který stojí za filmem Atlas ptáků nominovaným na Českého lva. O tomto týmu se mi ani nezdálo (doslova) a byl jsem přesvědčený, že právě tito dva jsou zárukou kvality, se kterou chci tvořit dál.

Ty sám jsi autorem námětu, ale předpokládám, že rozepsat ho do scénáře už asi není taková sranda. Oslovil jsi i scenáristu?

S režisérem Markem jsme námět rozšířili a společně ho sepsali do bodového scénáře. Ze začátku jsme uvažovali pouze nad tím, že výsledkem bude krátkometrážní film, což se pak trošku zvrtlo, a teď jsou naše mety vyšší, chceme celovečerák. Když si jít za snem, tak se vším všudy. Nicméně na poradenství ohledně scénáře jsme si zavolali Radovana Snítila a scénář rozpracovali více do detailů. Během této práce nás ještě napadlo, že než oslovíme producenty, natočíme k filmu plnohodnotný teaser, což se běžně takto na začátku nedělá.

Chtěl jsem, aby si naši budoucí spolupracovníci mohli zažít to stejné, co se mi onu noc zdálo. Aby si to prožili a nadchli se pro příběh tak jako já.

Takže jste to vzali trošku obráceně a zvolili jste tu nejtěžší možnou cestu. Místo slov a prezentací rovnou teaser. Kdo tohle celé financoval a jak natáčení probíhalo?

Přesně tak, co jiného dokáže přiblížit film víc než záběry samotné. Velké dík za tohle všechno patří mému nejmenovanému kolegovi z umělecké branže, který mi ze začátku pomáhal s hledáním investora na teaser, ale pak mi na mých narozeninách oznámil, že se jím chce stát on sám. Poté nám už chybělo jen oslovit herce, domluvit místo a vše ostatní, co k filmu patří. Natáčení teaseru probíhalo na zámku Zákupy a zabralo nám jeden natáčecí den. Doteď tomu nemůžu uvěřit, všichni byli naprosto skvělí a já najednou začal prožívat ten sen znovu.

Foto: Vendula Vichrová

Já už jsem teaser viděla a musím říct, že to vypadá velmi výpravně, a to nejen díky dobovým kostýmům a místu, ale i hereckému obsazení. Jak se oslovují známí a žádaní herci na teaser k něčemu, co vlastně ještě není natočené?

Mluvíš asi o Stanislavě Jachnické, co? Hned jak jsem nad její postavou komorné začal přemýšlet, naskočila mi ona. Vlastně jsem spolu s námětem na začátku vytipoval i herce, kteří mi do daných charakterů pasují, vybíral jsem úplně ze všech, a jsem nadšený, že můžu spolupracovat s herci, jako je Tomáš Magnusek nebo Martina Babišová. Režisér výběr odsouhlasil a pak už jsme je „jen“ oslovili. K mému překvapení herce příběh zaujal natolik, že se rozhodli do natáčení teaseru jít i bez nároku na vysoký honorář.

Právě tento moment byl dalším potvrzením, že tohle celé má asi smysl.

Foto: Vendula Vichrová

Zmínila jsem kostýmy, právě ty jste si nechávali šít i na natáčení teaseru. Není to zbytečné?

Když už, tak pořádně. Navíc já vím, že u teaseru to neskončí. I proto jsem oslovil kostýmního výtvarníka Pavla Jaraba, který kvůli nám přiletěl z Irska, a vše zvládnul na jedničku. Ta doba Habsburků v tomto kontextu není ve filmech tak častá, a proto i pro něj to byla osobní výzva.

A co ostatní herci? Není tajemstvím, že jsi do hlavních postav obsadil sebe a svého přítele Jana Ludvu. Museli jste i tak trénovat milostnou chemii mezi vámi, jež v mnoha scénách je?

Možná se budeš divit, ale i my jsme museli trénovat. (smích) Před natáčením teaseru jsme měli několik hereckých zkoušek s režisérem, přece jenom se jedná o trojúhelník. (smích) Ale je pravda, že s vzájemnou chemií to šlo přirozeně nějak líp.

Foto: Vendula Vichrová

Zmínil jsi, že jsi herecké obsazení vybíral úplně ze všech herců v Česku, ale přitom jsi do hlavní role obsadil právě Jana. Neměl protekci?

Neměl, protože jsem se s ním seznámil právě ve chvíli, kdy jsem ho do filmu Moritz vybral. Zadal jsem si do ActorsMap (databáze českých herců, pozn. red.) všechny vhodné atributy, jež jsem pro postavu hledal, a našel jsem mladého a velmi nadaného herce Městského divadla v BrněJana Ludvu. Potřeboval jsem k sobě do hlavní role parťáka, ale zároveň i tvář, která ještě není tolik známá. Hodně mladých českých herců je totiž zaškatulkována na základě účinkování v nekonečných seriálech.

Film Moritz je nyní tedy ve fázi finalizace scénáře a shánění investora. Kde mohou potenciální producenti zhlédnout teaser, o kterém se tu bavíme?

Teaser není veřejný, avšak zájemcům ho nemáme problém odtajnit. Stačí, když osloví mě. Jelikož je film teprve na začátku, musíme být s uveřejňováním opatrní, nejednou se stalo, že skvělý námět někomu ukradli dřív, než se sepsal do kompletního scénáře.

Kdyby všechno klaplo, kdy bychom na film Moritz mohli jít do kina?

Pokud by šlo vše tak, jak má, tak do tří let se uvidíme na premiéře.

Klára Dedková

Od malička jsem si přála pracovat v módním časopise, ale když se můj sen splnil, zjistila jsem, že chci ještě něco víc – sedět v kavárně a pracovat na něčem vlastním. Miluju všechny ty holčičí věci, jako jsou kabelky, rtěnky nebo podpatky, ale dokážu ocenit také klasickou hudbu, kvalitní filmy, víno, architekturu nebo svíčkovou od babičky. Jsem posedlá parfémy, svíčkami a vším, co voní. Mužů nevyjímaje.

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *