Kauza Feri. Kde se vzdělat o problematice sexualizovaného násilí?

Skoro až symbolicky stane dnes, 14. února ve svátek zamilovaných, bývalý poslanec a člen strany TOP 09 Dominik Feri před soudem. Je obžalován ze dvou znásilnění a z jednoho pokusu o znásilnění, v jednom z případů se jednalo o v té době nezletilou ženu, a tak mu hrozí až 10 let vězení. Kde se vzdělat o problematice sexualizovaného násilí?

Kauza Feri

Na Feriho nevhodné, jak on sám nazval negentlemanské, chování poprvé poukázali novináři Apolena Rychlíková z A2larmu a Jakub Zelenka z Deníku N v tomto článku v květnu roku 2021. (Doporučujeme i tento článek mapující Feriho cestu politikou.) Dominik se téměř okamžitě vzdal své funkce a stáhnul se do ústraní. Po téměř dvou letech stane před soudem – poprvé dnes a podruhé ve čtvrtek, další postup zatím znám není.

Největším argumentem, kterým se přívrženci bývalého poslance ohánějí je presumce neviny. „Proč to nenahlásili ty holky hned? A přišly až teď před volbama,“ zvolávají taky. Ani bývalí kolegové z TOP 09 jeho činy nijak závažně neodsoudili, Karel Schwarzenberg je dokonce pro Deník Právo okomentoval slovy: „A co je prosím nevhodné chování? A co je sexuální obtěžování? Že 25letý kluk se snaží holku dostat do postele a opačně, bylo vždy považováno za normální. Tak prosím nebuďme pokrytci.“ Aha.

Koho sledovat?

My proto přinášíme seznam profilů, které sledovat na Instagramu a díky kterým, možná pochopíte, proč to ty holky nenahlásily hned. Nebo taky proč presumci neviny nelze v těchto případech úplně 100% aplikovat a taky to, že dokázat znásilnění, když nedisponujete podlitými modřinami nebo na vás nevybafl někdo v parku je v Česku dost náročné. A kromě toho i to, že většina (podle irozhlas.cz circa 80 %) znásilnění páchají osoby oběti známé, třeba jejich přátelé nebo partneři.

Koho sledovat, abyste se o této problematice dozvěděli víc?

Proč jsme to nenahlásili

Profil šířící povědomí o problematice sexuálního násilí mimo jiné sdílením mrazivých reálných příběhů přeživších. Spravuje jej lidskoprávní, profeministický a proqueer aktivistický spolek snažící se o informovanější a citlivější společnost NA*HLAS.

Bez trestu

Spolek založený advokátkou Lucií Hrdou zveřejňující rozsudky a na konkrétních příkladech ilustrující, že podmíněný trest pro pachatele sexualizovaného a domácího násilí je často extrémně nepřiměřený. Spolek chce zároveň otevřít diskuzi o povinném vzdělávání soudců/soudkyň a státních zástupců/zástupkyň ve věcech viktimologie, psychologie obětí trestného činu, společenského kontextu sexualizovaného a domacícho násilí.

Best Sexism

Projekt otevírající debatu o sexismu, rovnosti a právech žen v naší společnosti hájící práva a sociální strukturu žen. Jeho cílem je dokumentovat případy sexismu a vzdělávat společnost. Poslouchat můžete i jako podcast.

Respektuju

Respektuju se snaží o rozšiřování povědomí o problémech společnosti, nejen v oblasti sexismu, ale také například vzdělávání nebo psychického zdraví. I tento projekt můžete podpořit poslechem podcastu.

Moderní sebeobrana

Iniciativa Pavla Houdka s cílem edukovat o tom, jak se zachovat v krizových situacích a postavit se sami za sebe, vystupující proti násilí a šikaně. Můžete také poslouchat podcast, odebírat newsletter nebo se přihlásit na kurz.

Všem organizacím se můžete anonymně svěřit nebo se skrz ně propojit s někým, kdo vám v tíživé situaci dokáže pomoci. K dispozici je také nonstop Linka bezpečí pro děti a mládež na čísle 116 111, Linka první psychické pomoci pro dospělé na čísle 116 123 a Linka pomoci obětem kriminality a domácího násilí na čísle 116 006.


Organizace můžete kromě odebírání a sledování podpořit i finančně, informace najdete na jejich webových stránkách.

Josefína Joštová

Mám ráda lidi plný barevných myšlenek a černý kafe a humor. Učím se španělsky, protože plánuju důchod strávit na prosluněný španělský pláži se sangríou v ruce. Do tý doby toho ale chci ještě hodně stihnout a po cestě se toho ještě spoustu naučit. A alespoň část z toho tady s váma sdílet.

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *