Vyvracíme hoaxy! Jak skutečně vypadá zima na jihu a jak ji přežít?

Během zimy často slyšíme nářky typu “Kéž bych bydlel na jihu.” “Příští zimu emigruju do tepla.” “Česká zima je hrozná!” Hm. Nechte mě, prosím, vyvést vás z omylu.

Strávila jsem totiž dvě zimy na jihu. V teple. Ve Španělsku. A právě Španělsko je destinací, o které často během dlouhých zimních večerů sníme – probouzet se paprsky slunce, užívat si dlouhé večery a počasí na mikinu. Haha! Chyba lávky!

Na jihu je blaze. Nebo ne?

Španělsko je totiž zemí, kde jsou zimy hrozné. A když říkám hrozné, myslím tím opravdu hrozné. Narozdíl od severovýchodních států totiž Španělsko není na zimu stavěné (asi podobně jako Česko není stavěné na tropické vedra a klimatizaci buď A) nemáte nebo B) si nemůžete dovolit pustit).

Takže realita španělské zimy je taková, že se netopí nikde a nikdy. Ani doma, ani v kavárně, ani ve škole, ani v práci, ani v šatnách ve fitku. Není totiž jak – centrální vytápění je pro Španěly španělskou vesnicí. Takže jakmile v říjnu promrznete, rozmrazí vás až jarní tropy.

Jako milovník tepla, který radši nebude měsíc jíst, než abych musela vypínat topení (ach jak mi chybíš radiátore v koupelně), jsem neváhala a začala se ptát Googlu i místních, jak zimu přežít. Podělím se s vámi o ty nejvíc opakované tipy. Co si budem – při letošních cenách za elektřinu se vám koneckonců budou hodit taky.

Teplé oblečení

Tohle je jasný jak facka. Teplým oblečením ale Španělé nemyslí jen péřovku a vlněnou čepici, nýbrž zateplené ponožky, vlněné bačkory, dva svetry na doma a zateplené pyžamo. Doma je totiž stejná teplota jako venku, a kdo by si chtěl v lednu po venku štrádovat v sexy saténové košilce na spaní?

Elektrická pomoc

Stejně jako je přes léto nedostatek větráků, jsou v zimě vykoupené všechny spotřebiče dodávající teplo. Povinnou zimní výbavou místních jsou totiž elektrické deky, přímotopy (ty si ale může dovolit jen horní jedno procento) či elektrické ponožky, mikiny a vesty. Cílem je zkrátka vytvořit si takovou elektrikou napájenou hřejivou slupku. Super.

Nic nazmar

Nikdy nesmíte vyplýtvat teplo, které tak jako tak produkujete! Vaříte vodu na čaj? Šup si ohřát ruce nad unikající párou. Sprchujete se? Zavřete všechny dveře a okna do koupelny a užívejte si fakt, že se teplota místnosti asi na 10 minut vyhoupla nad bod mrazu. Fénujete si vlasy? Nebojte, nikdo vás nebude soudit, když si dopřejete minutu horkého vzduchu i na zmrzlých rukách a nohách.

Čas se socializovat

Doma si sice zatopit nemůžete, můžete ale využít jiné zdroje tepla. Ať už se budete zahřívat ve dvojici v posteli nebo klidně jako skupina kamarádů u deskových her, platí základní pravidlo: lidé = těla = teplo. A nebo ještě líp, využijte prostorů, kde je lidí (= těl = tepla) nejvíc a vyražte do baru nebo do klubu.  

Do pravý i do levý nožky… 

Stejně jako se při mrazivé lyžovačce zahříváte panákem hruškovice, dopomáhají si Španělé k tělesné teplotě jejich klasickou Riojou nebo cervezou. Neříkám, že přijít domů opojený alkoholem nepomáhá, nevím ale, jak moc je to dlouhodobě udržitelné… 

Jako ještěrka

Narozdíl od Česka, slunce ve Španělsku hřeje celoročně. Takže pokud máte štěstí a místo šeda protínají oblohu sluneční paprsky, běžte se slunit. Ano, je to ironie, ale chcete-li se v zimě bránit mrazu, běžte ven. 

A rada na konec? Nenechte se zlákat jižanskou propagandou! Zima na jihu je. A pocitově je mnohem horší než ta česká. Takže pokud se neplánujete přestěhovat až na Gibraltar, zabalte si péřovku a elektrickou dečku. Na místě bude totiž obojí pravděpodobně vyprodané. 

Josefína Joštová

Mám ráda lidi plný barevných myšlenek a černý kafe a humor. Učím se španělsky, protože plánuju důchod strávit na prosluněný španělský pláži se sangríou v ruce. Do tý doby toho ale chci ještě hodně stihnout a po cestě se toho ještě spoustu naučit. A alespoň část z toho tady s váma sdílet.

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *