Jak vydržet u cvičení celý rok (a ne jen v lednu)

Ruku na srdce, kdo z nás si někdy neřekl, že bude se začátkem nového týdne, měsíce nebo roku víc cvičit, ale vydržel u toho maximálně týden? Vyzkoušejte tyhle tipy, aby cvičení bylo po celý rok nedílnou součástí vašeho života.

Nepřepalte začátek

Když při první návštěvě fitka rovnou vyzkoušíte úplně všechny stroje a kvůli tomu vás ještě týden bolí celé tělo, je jasné, že nebudete mít velkou motivaci se tam vrátit. Začněte pomalu, pár cviky s nižšími váhami – není na tom nic špatného a navíc je to určitě bezpečnější varianta, než si zničit záda zvedáním velkých vah s nesprávnou technikou. 

Mind your own business

Pokud vás od první návštěvy posilovny odrazuje strach z toho, že na vás ostatní budou koukat a soudit vás, věřte, že je to jen ve vaší hlavě. Nevěříte? Koukněte na TikTok sérii od Natalee, ve které předvádí nejrůznější šílenosti v posilovně a nikdo si jí ani nevšimne. 

Posilovna není jediné řešení

Stroje a činky nejsou pro vás? Fair enough. Každému vyhovuje něco jiného a komplexně cvičit se dá i z pohodlí domova, nebo třeba na hodině pilates či jógy. Populární jsou i lekce bojových umění, zkusit můžete i plavání. Fantazii se meze nekladou, jen je dobré pohlídat si, ať nepřetěžujete určité svaly a nebo na některé nezapomínáte.

Udělejte z cvičení zvyk

Dejte si do kalendáře blok, připravte si sportovní tašku ke dveřím, just do it. I kdybyste šli do posilovny jen proto, abyste 5 minut chodili na páse, je to velký krok k tomu, aby se z cvičení stal zvyk.

Nebuďte na to sami

Jestli se sami opravdu nedokopete, zavolejte si na pomoc někoho blízkého. V ideálním případě můžete chodit cvičit ve dvou. Pokud to ale z jakéhokoliv důvodu nejde, zkuste si najít někoho, kdo na vás bude “dohlížet”. Svému dozoru řeknete, které dny se chystáte jít cvičit a jeho úkolem je vás motivovat a dohlédnout na to, že své závazky plníte.

Progress over perfection

Jako se vším ostatním, i se cvičením jde o pokrok a ne o dokonalost. Jestli jste si prvního ledna předsevzali, že budete po celý rok chodit cvičit 5x týdně, ale už jste to stihli porušit, it’s okay! Rozhodně není třeba se na cvičení úplně vykašlat a začít zase prvního ledna. Nebuďte na sebe příliš přísní.

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *