Lví hlava, koukající nitě a šaty naopak. Jaké byly zásadní momenty pařížského Haute Couture Fashion Weeku?

Pokud světu vysoké módy úplně neholdujete, možná vám uniklo, že na konci ledna v Paříži probíhal Haute Couture Fashion Week. Nepůjdeme do detailu, nebojte. Přinášíme jen zásadní témata, o kterých se v souvislosti s kolekcemi na jaro a léto mluví! Ať jste v obraze, kdyby náhodou.

Podpora lovení zvěře od Schiaparelli

…což je úplná blbost. Právě tímto ale argumentují lidé, které nedávná přehlídka Daniela Roseberryho pohoršila. Návrhář se totiž inspiroval v Dantově Božské komedii a mimojiné do svých modelů zakomponoval zvířecí hlavy, které však samozřejmě byly 100% vyrobené v ateliéru. Kromě toho vzbudila poprask i Doja Cat v první řadě – byla totiž dozdobena 30 000 červenými Swarowski krystaly.

Trapas jménem Fendi a Chanel

Přesto, že jsem fanouškem obou těchto módních domů, ani Kim Jones ani Virginia Viard se letos nepředvedli. Chanel ukázal šaty hodné Zara kolekce doplněné o asi nejhorší svatební model (Chudák Karl Lagerfeld, na jehož počest se pořádá i letošní Met Gala). Naopak Fendi pod záštitou záminky navrácení se k jednoduchosti a lehkosti na runway pustili šaty, které asi stříhal stážista minutu před vypuštěním modelky na molo. Ups.

Neuvěřitelný debut Miss Sohee

Cenu za jednu z nejočekávanějších kolekcí by si mohla přebrat teprve 26letá jihokorejská návrhářka Sohee Park, která letos v Paříži debutovala s couture kolekcí. A myslíme, že se svou velmi ženskou a sexy kolekcí doplněnou o výšivky inspirované obrazy korejských umělců z 19. století očekávání naplnila, ne-li předčila.

Couture s velkým C

Tou byla podle mě kolekce Stéphane Rollanda inspirována Černým Orfeusem od Marcela Camuse a Brazílií. Od prvních skulpturálních modelů, přes inspiraci v amazonských domorodcích až po zobrazení bohatství conquistadorů. A ten closing look? Art.

Svět ɐɟloᴚ ⅋ ɐɹoʇʞıΛ vzhůru nohama

I tak by se mohla jmenovat kolekce nizozemské značky Viktor & Rolf. Předvedli totiž již tradičně humornou show plnou až grotesktních rób, které však modelkám oblékly naopak. Nebo na stranu. Nebo šejdrem á la když v pondělí ráno fakt spěcháš.

Strašidelný dům Roberta Wuna

A můj personal favourite: Robert Wun. Přehlídka, která symbolicky celý týden zakončila, zároveň však byla debutem tohoto hongkongského návrháře, který se dlouhé roky přehlídkám vyhýbal. Předvedl modely inspirované strachem. A dokonalý craftmenship, nové techniky jako například instalace 3D Swarowski krystalů připomínajících kyselý déšť a skvrny od červeného vína? Yes, please!
(Pro tip: až se příště v Bokovce polijete, just call it high fashion.)

Josefína Joštová

Mám ráda lidi plný barevných myšlenek a černý kafe a humor. Učím se španělsky, protože plánuju důchod strávit na prosluněný španělský pláži se sangríou v ruce. Do tý doby toho ale chci ještě hodně stihnout a po cestě se toho ještě spoustu naučit. A alespoň část z toho tady s váma sdílet.

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *