Že máme v Česku šikovné kluky v gastru? Jasně, tady jsou jejich jména

Kde že to klukům sluší ze všeho nejvíc? No přece v kuchyni! A proto zveřejňujeme jména českých kuchařů, které nás baví sledovat a ještě víc nás baví od nich ochutnávat. Už se vám také sbíhají sliny?

Dominik Unčovský

Sympatický výherce prestižní soutěže Bocuse d’Or se do veřejného povědomí teprve dostává, nicméně už teď je nad slunce jasné, že o tomto jménu ještě uslyšíme. U svého soutěžního menu „gastro oscarů“ se inspiroval českým polem a jarem a dle zadání obsahovalo především brambory, česnek a králičí maso. Kam přesně Dominikovy kroky zamíří zatím nevíme, ale ochutnat jeho jídlo toužíme už teď.

Petr Bartoš

Talentovaný kuchař stojící za konceptem zážitkových večeří KRUH. Plzeňský rodák měl ke gastru blízko vždycky, jeho táta měl hospodu a sám Petr se kuchařem vyučil, předtím, než se rozhodl na univerzitě věnovat studiu hudby. K vaření se ale brzo vrátil, konkrétně ve vegetariánském bistru v Plzni a v pražském podniku Secret of Raw.

Původně měsíční stáž v michelinské restauraci La Degustation Bohême Bourgeoise se nakonec proměnila ve čtyři léta v jedné z nejpreztižnějších českých kuchyní. Na stáži byl i v dalších michelinských restauracích jako DILL, Maaemo, The Fat Duck či v dánské Kadeau. Předtím, než se rozhodl založit vlastní projekt KRUH, pracoval v pražské Esce či Café Savoy a účastnil se různých pop-upů, třeba s Yes a nemel nebo s Forbidden Taste.

Marek Fichtner

Zkušený šéfkuchař se sice objevil v porotě Masterchefa jen jednou, ale to nemění nic na tom, co předvádí v českém gastru. Pokaždé, co ochutnáme nové trezorové menu v restauraci Červený jelen, si říkáme, že lépe to snad nejde.

Marek jede na jistotu, jeho jídla jsou dokonale zpracovaná i dochucená, sází na prémiové suroviny a k tomu všemu se nepřestává usmívat. Navíc si své zkušenosti ze světa nenechává pro sebe a spolupracuje s několika mladými českými talenty, například s Františkem Hrdinou.

Oldřich Sahajdák

A jsme u michelinské hvězdy. Tu získala restaurace La Degustation Bohême Bourgeoise pod vedením geniálního Oldřicha Sahajdáka. Jeho vizionářský pohled, připravenost, touha po dokonalosti a respekt k surovinám i českým tradicím z něj udělala jednu z nejvýraznějších osobností českého gastra. Oldřich stojí i za novým podnikem Marie B, který již nevidět otevře ve dvorku naší oblíbené vinárny Bokovka.

František Skopec

Bývalý šéfkuchař kavárny Savoy a současný kreativní šéfkuchař sítě Ambiente František Skopec přezdívaný jako český Ryan Gosling do gastra utekl přímo z manažerské pozice. A my jsme za to rády.

Tvoří si kolem sebe skvělý tým, na rozdíl od svých kolegů se objevuje i v lifestylových médiích (pravidelně ho najdete například v časopisu Esquire) a jídlo od něj je prostě boží. Pokud byste se od Františka chtěli něco naučit, přihlaste se do vzdělávací akademie UM, ve které je často lektorem.

Martin Štangl

Martin si hned po škole prošel několika předními pražskými restauracemi, nejvíc ho ale ovlivnila michelinská La Degustation Bohême Bourgeoise, kde se během osmi let zvládl vypracovat na pozici sous-chefa. Když pak v roce 2015 dostal příležitost podílet se na otevření karlínské Esky, bylo jasné, že nový pražský hot spot je na světe.

Martin má rád bylinky (hlavně ty divoké), staré odrůdy i zapomenuté recepty našich (pra)babiček a spoustu inspirace nachází v přírodě. Za tou se před lety odstěhoval z Prahy 1 na Sázavu, kde společně se svou ženou vede penzion Venkoff, chová slepice a králíky a vyrábí keramiku.

Šéfkuchař naší oblíbené restaurace Eska již brzy v jejích prostorách otevře vlastní podnik – s příznačným názvem Štangl. Sezení pro hosty bude komornější, příjemnější a s výhledem na otevřenou kuchyni. Z ní budou kuchaři vydávat degustační večeře z místních surovin od farmářů, z lesa a louky. Otevřít by se mělo letos v létě, tak buďte připraveni!

Pavel Drdel

Ve Strakonicích vede vyhlášenou restauraci Sůl a řepa, kde dokazuje, že v kuchyni můžete zpracovat i ten poslední zbytek suroviny. Zeleninu a ovoce i jejich zbytky fermentuje, nakládá nebo suší. Napsal také Postní kuchařku s podtitulem od kořene po nať.

Když se před třinácti lety vrátil z Itálie, kde působil v michelinských podnicích, chtěl si otevřít podnik, kde bude hostům hrdě dokazovat, jaké úžasné suroviny máme k dispozici. Nejprve nabízel argentinský steak, ale pak začal neúnavně budovat spolupráci s farmáři a producenty a dnes je jeho kuchyně z 90 % lokální.

A o šikovných ženách v gastru si přečtěte zde!

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *